Videospeler inladen...

Illustrator Ever Meulen reist door Brussel in 120 tekeningen: "Ik heb alles aan deze stad te danken"

Tekenaar en illustrator Ever Meulen - bekend van vele Humocovers - maakte in opdracht van Louis Vuitton een boek waarin hij een rondreis in Brussel maakt. Alle 120 originele tekeningen uit dat boek zijn nu voor het eerst te zien op een tentoonstelling in MAD Brussels, het museum voor mode en design aan de Nieuwe Graanmarkt in Brussel.  

De Belgische illustrator Ever Meulen maakte op verzoek van modegroep Louis Vuitton 120 tekeningen van zijn geliefde Brussel. Die illustraties zijn gebundeld in het unieke reisboek “Brussels Travel Book”, uitgegeven door Vuitton. Alle originele tekeningen zijn nu voor het eerst te zien op de tentoonstelling “Ever Meulen - Brussels” in het mode- en designcentrum MAD Brussels, aan de Nieuwe Graanmarkt in Brussel.

Ik koos ervoor om een hommage aan Brussel te brengen omdat ik alles aan deze stad te danken heb.

Ever Meulen

“Ik koos ervoor om een hommage aan Brussel te brengen omdat ik alles aan deze stad te danken heb,” zegt Ever Meulen. “Niet alleen mijn helden zoals René Magritte, Hergé, Jacques Brel, Eddy Merckx, Jacky Ickx, Arno, maar ook de moderniteit. Ik teken graag zaken die ik heel goed ken, vandaar mijn keuze voor Brussel.”

Niet alleen het Atomium, Kuifje en Magritte komen aan bod, maar ook de Grote Markt en Palais Stoclet tot het viaduct van Vilvoorde en Villa Empain. En zelfs het gebouw van MAD Brussels, het iconische witte gebouw in hartje Brussel waarin het mode- en designcentrum gevestigd is, en waar de tekeningen van Ever Meulen de hele zomer lang te bewonderen zijn. 

Lees verder onder de afbeelding:

Het gebouw van mode- en designcentrum MAD Brussels.
Ever Meulen

Ever Meulen (75), met zijn echte naam Eddy Vermeulen, begon zijn carrière als illustrator bij het weekblad Humo. Hij ontwikkelde al snel een eigen stijl waarin hij muziek, architectuur, auto’s en typografische vormgeving heel gestileerd weergeeft. 

In zijn tekeningen zie je volop verwijzingen naar de stijl uit de decoratieve jaren 1930, en ook naar de optimistische naoorlogse stijl van de uitbundige jaren 1950. Zijn grote belangstelling voor stijl en vormbeheersing combineert hij met grafische humor en een speelse knipoog naar de kunstgeschiedenis.

Lees verder onder de afbeelding:

Ever Meulen

Door de jaren heen ontwierp Ever Meulen heel wat affiches, boekomslagen en platenhoezen. Zijn tekeningen werden gepubliceerd in een groot aantal Europese landen, maar ook in Japan en in de Verenigde Staten. Voor het Amerikaanse blad The New Yorker realiseerde hij vele covers. In 2012 werd hij bekroond met de Henry van de Velde Award voor zijn hele loopbaan.

Lees verder onder de afbeelding:

Ever Meulen

De stad Brussel speelt in het werk van illustrator Ever Meulen een heel belangrijke rol. Zo verzorgde Ever Meulen doorheen de jaren heel wat affiches en visuals voor belangrijke Brusselse spelers als de Beursschouwburg, het Kaaitheater, het literatuurhuis Passa Porta, kunstwinkel Plaizier en Le Festival du dessin animé et du film d’animation.

De tentoonstelling “Ever Meulen – Brussels” loopt nog tot zondag 5 september in MAD Brussels aan de Nieuwe Graanmarkt in Brussel (maar zal wel gesloten zijn tussen 5 en 15 augustus). De toegang is gratis, maar reserveren is verplicht via www.mad.brussels. 

Meest gelezen