OVAM-topvrouw: "OVAM heeft niet gecommuniceerd over PFOS door ministeriële beslissing"

Administrateur-generaal Henny De Baets van de Openbare Vlaamse Afvalmaatschappij (OVAM) zegt dat ze in het 3M-Oosterweel-dossier ijvert voor een  onderzoek met volledige kennis van zaken. In een mededeling die ze via haar advocaat Patrick Hofströssler heeft verspreid heeft ze het onder meer over "onoordeelkundige verdachtmakingen" aan haar adres. Ze zegt ook dat de beslissing om OVAM in 2017 niet te laten communiceren over de gevaren van PFOS "een toenmalige ministeriële beslissing" was.

"In dit voor de burger essentieel debat is geen ruimte  voor fragmentaire informatie, noch voor onoordeelkundige verdachtmakingen die een grondig  onderzoek door het Vlaams Parlement zouden kunnen bedreigen", luidt het in de mededeling.

De toenmalige ministeriële beslissing hebben mijn medewerkers en ikzelf nageleefd

Henny De Baets (OVAM)

"De samenleving heeft recht op de waarheid en op een volledig dossier",  aldus De Baets. "Ik betreur zeer dat er vandaag geen serene dialoog mogelijk is en dat de ene valse verdachtmaking na de andere tendentieuze insinuatie wordt verspreid. Afhankelijk van wie er zijn of haar voordeel mee kan doen, wordt er dagelijks, partieel of  gekleurd gelekt: niet om de burger te informeren, maar wel om op de kap van een ander te scoren. Ik  doe hier niet aan mee, mijn inhoudelijke communicatie ging steeds naar mijn minister, zoals het hoort."

De Baets reageert onder meer op het niet verspreiden van waarschuwende communicatie in 2017 over de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht. "De toenmalige ministeriële beslissing dat OVAM geen initiatief neemt inzake communicatie of erbij betrokken wordt omdat Lantis (toen BAM) zelf voldoende ervaring heeft met (bewoners)communicatie, hebben mijn medewerkers en ikzelf nageleefd. Dat was niet mijn beslissing, ook niet die van mijn medewerkers die op dit dossier hebben gewerkt."

Men deelt mee dat er een beslissing is genomen die door de medewerkers van de toenmalige minister is gecommuniceerd

Advocaat Patrick Hofströssler

Vooral dat laatste is belangrijk, want eigenlijk zegt Henny De Baets hier dat de beslissing om OVAM niet te laten communiceren genomen is door de toenmalige Vlaamse minister van Leefmilieu. In 2017 was dat Joke Schauvliege (CD&V). Die heeft eerder al gezegd dat zij haar verklaringen voorbehoudt voor de onderzoekcommissie van het Vlaams Parlement.

"De verklaring is heel duidelijk. Men deelt mee naar aanleiding van die werkzaamheden dat er een beslissing is genomen die door de medewerkers van de toenmalige minister is gecommuniceerd", verduidelijkt advocaat Patrick Hofströssler aan VRT NWS. "De  wijze waarop toen is gefunctioneerd met verschillende actoren, op verschillende niveaus, na overleg, is wel degelijk een mededeling die men heeft gedaan  aan OVAM."

Lantis laat vanavond aan VRT NWS weten dat ze nooit enige vraag van de Vlaamse overheid heeft gekregen om over de gevaren van PFOS te communiceren.

Bekijk hieronder de reactie van advocaat Patrick Hofströssler aan VRT NWS en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Ik heb er alle vertrouwen in dat ik via minister Demir en niet via anonieme regeringsbronnen in de media over mijn functioneren zal vernemen

Henny De Baets (OVAM)

"Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat tijdens het parlementair onderzoek de burger en de politieke overheden rechtstreeks van OVAM antwoorden op hun vragen verkrijgen, eerder dan via onvolledige, gestuurde,  opportunistische of zelfs bewust onjuiste perslekken", laat Henny De Baets nog weten. 

"Al wat ik weet en al  wat mijn organisatie mij aanlevert, bezorg ik in alle transparantie en loyauteit aan minister Demir en aan  de onderzoekscommissie van het Vlaams Parlement. Ik heb er verder alle vertrouwen in dat ik via minister Demir en niet via anonieme regeringsbronnen in de media over mijn functioneren zal vernemen."

Meest gelezen