Ook hoge PFOS-concentraties in Mechelen, Willebroek en Kleine-Brogel, extra maatregelen op komst

Ook in Mechelen, Willebroek en Kleine-Brogel zijn er sites waar de PFOS-normen fors overschreden worden. In Mechelen gaat het om  de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat. Daar komen maatregelen.

Gisteravond kreeg de Vlaamse regering van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij, te horen dat op drie plaatsen de PFOS-normen overschreden worden. Het gaat om het militair domein van Kleine-Brogel in Limburg, de site van de Fabrieksloop en het Broek De Naeyer in Willebroek en om de site van de oude brandweerkazerne in de Dageraadstraat in Mechelen (foto's).

"Op het moment dat de brandweer verhuisde naar de nieuwbouw aan de Nekkerhal, is er in 2017-2018 een afsluitend onderzoek gebeurd", zegt Vlaamse minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers. "Maar er is van OVAM nooit een signaal gekomen dat er bijzondere maatregelen moeten komen. En nu krijgen we plots het bericht dat de norm 12 keer overschreden is en dat er extra maatregelen nodig zijn." In een straal van 100 meter zal het stadsbestuur vragen om geen grondwater te gebruiken, niet te veel groenten uit de tuin en geen eigen-geteelde eieren eten en regelmatig de woning schoonmaken met nat. Het onverharde terrein zal ook afgesloten worden zodat het niet meer betreden kan worden.

Bekijk hier het gesprek uit "De ochtend": 

Videospeler inladen...

Somers vreest dat heel wat brandweersites in Vlaanderen een mogelijk risico inhouden, omdat in het brandweerschuim het vervuilende PFOS zat. "We moeten zo snel mogelijk op al die sites metingen uitvoeren zodat we de omvang van het probleem kunnen inschatten", zegt Somers.

Meest gelezen