Xavier Bertrand (LR) blijft in regio Hauts-de-France uiterst rechts voor
AFP or licensors

Centrumrechts verrassend op kop in eerste ronde Franse regionale verkiezingen, partij Le Pen scoort minder dan verwacht

In Frankrijk heeft de eerste ronde van de regionale verkiezingen een verrassende uitslag opgeleverd. Grote winnaar is Les Républicains, de centrumrechtse partij. De uiterst rechtse partij RN van Marine Le Pen doet het veel minder goed dan verwacht.

De exit polls die onmiddellijk na het sluiten van de stembus om acht uur vanavond bekend werden gemaakt, hadden een verrassing in petto. Landelijk gezien blijkt namelijk Les Républicains (LR), de centrumrechtse partij, de grote winnaar van de regionale en departementale verkiezingen te zijn. Volgens de polls haalt LR landelijk tussen de 26 en 28 procent van de stemmen.

Op basis van de peilingen leek het uiterst rechtse Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen de grote winnaar te zullen worden, maar de partij kan die verwachtingen niet inlossen, al is ze de tweede partij op ruime afstand van LR.  De partij doet het slechter dan in de eerste ronde bij de vorige regionale verkiezingen in 2015. In de regio PACA (Provence, Alpen en Côte d’Azur) is het een nek-aan-nekrace tussen de kandidaat van RN en de huidige voorzitter, terwijl de peilingen een ruime voorsprong voor RN voorspeld hadden.

La République en Marche, de partij van president Macron doet het niet goed en bevestigt daarmee de peilingen. In de regio Hauts-de-France haalt Macrons partij bijvoorbeeld niet de kiesdrempel om naar de tweede ronde te mogen. Die eerste resultaten bevestigen daarmee het beeld dat Macrons jonge partij vooral rond de president draait en nog niet stevig in het land verankerd is. En dat op minder dan een jaar voor de presidentsverkiezingen.

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Historisch lage opkomst

48 miljoen kiesgerechtigde Fransen konden vandaag het bestuur van 18 regio’s en bijna 100 departementen kiezen. Die bestieren domeinen die dicht bij de mensen staan, zoals onderwijs of beroepsopleiding, maar toch kon dat weinig Fransen overtuigen om naar het stembureau te gaan. Volgens schattingen is 66,1 tot 68,6 procent van de kiesgerechtigden thuis gebleven. Dat slechts een op de drie Fransen gestemd heeft, is een historisch dieptepunt. 

Het zijn net die weggebleven kiezers die uiterst rechts onder de verwachtingen doen blijven, dat is althans de conclusie van Marine Le Pen, de voorzitster van RN. Volgens Le Pen is de lage opkomst “een civiele ramp die de verkiezingsuitslag vervormd heeft en een misleidend beeld geeft van de huidige politieke krachten”. Ze riep de kiezers op om een “inhaalsprong” te maken. 

Daarmee doelt ze op de tweede ronde volgende week zondag. Pas dan bepalen de kiezers wie de regio’s echt gaat besturen.

Meest gelezen