Coronablog: Minister Vandenbroucke: "Overal mondmaskers afschaffen is niet voor binnenkort"

De corona cijfers blijven dalen. Elke dag komen gemiddeld nog 33 mensen met covid in het ziekenhuis terecht. Alles samen liggen nu nog 459 covid-patiënten in het ziekenhuis, een 200-tal op intensieve zorg. Er sterven dagelijks gemiddeld 6 mensen aan de gevolgen van het virus. Volg het coronanieuws op de voet.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vandenbroucke: "Mondmaskers afschaffen is nog niet voor binnenkort"

Frank Vandenbroucke minister van Volksgezondheid (Vooruit), heeft in "De zevende dag" vragen van kijkers beantwoord. Daar heeft hij ook verduidelijkt dat het afschaffen van de mondmaskerplicht bijvoorbeeld in de winkel of op het openbaar vervoer nog niet voor meteen is.

"Het zal een geleidelijk proces zijn", zegt hij. "Overal afschaffen mondmaskers is niet voor binnenkort.  Je moet je afvragen wanneer een voldoende grote groep van de bevolking twee keer gevaccineerd zal zijn." Hij wil zich niet vastpinnen op een datum. "Ik zou dat niet te snel beslissen."

Videospeler inladen...

Eerder in de uitzending zegt de minister dat minstens 70 procent van de bevolking (kinderen inbegrepen in de telling) moet gevaccineerd zijn om voldoende te beschermen voor de Indiase variant, ook bekend als de delta-variant.

Hij tempert ook het enthousiasme voor het volgende Overlegcomité halfweg volgende maand dat door sommigen "het allerlaatste Overlegcomité" wordt genoemd.. "We moeten wel beseffen dat we dan niet een totale bevrijding van alle maatregelen gaan kunnen aankondigen", zegt hij daarover. "Daarvoor moet je veel verder staan inzake volledige vaccinatie."

Eerder deze week brachten we dit stuk:

De cijfers blijven dalen

  • De afgelopen 7 dagen werden er 542 nieuwe besmettingen vastgesteld. Dat is -45 procent in vergelijking met de week ervoor. Van 13 tot en met 19 juni werden elke dag gemiddeld 33 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 37 procent minder dan de week ervoor. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
  • De ziekenhuizen rapporteerden een totaal van 459 covidpatiënten in het ziekenhuis. We duiken dus fors onder de grens van 500. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 37 procent.
  • 203 covidpatiënten liggen op intensieve zorg. 125 hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen, dit keer met 29 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is gedaald met 23 procent.
  • Er vielen de afgelopen week helaas ook nog 6 doden per dag te betreuren. Een daling van 37 procent in vergelijking met de week ervoor.
  • Eergisteren, op vrijdag 18 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 6.170.720 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 66,9 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 53,6 procent. 3.471.532 mensen zijn volledig beschermd.

Officieel half miljoen coronadoden in Brazilië: Brazilianen protesteren tegen coronabeleid van president Bolsonaro

In Brazilië zijn er nu officieel meer dan een half miljoen mensen gestorven aan corona. Een nieuwe mijlpaal, en een aanleiding voor duizenden Brazilianen om de straat op te gaan tegen het coronabeleid van president Jair Bolsonaro. De vooruitzichten in Brazilië zijn bovendien niet goed. Nooit eerder werden er zoveel besmettingen vastgesteld, er wordt gevreesd dat de derde coronagolf al begonnen is. 

Lees meer in dit bericht:

Meer dan een miljard vaccins toegediend in China

China heeft de kaap van een miljard toegediende vaccindosissen gerond. Dat meldt Volksgezondheid in Peking. Bijkomende details verschafte het ministerie niet. Hoe groot het aandeel van de groep volledig gevaccineerden is, is bijvoorbeeld niet geweten. Het gaat om 1,01 miljard dosissen.

De Chinezen waren lang niet gehaast om zich te vaccineren omdat het coronavirus al meer dan een jaar bijna uitgeroeid is in het land. Het communistische regime zet zwaar in op verplichte quarantaines, testen op grote schaal en mobiele apps die de verplaatsingen screenen.

Eerst was er bij een deel van de bevolking niet veel enthousiasme, wegens gebrek aan data en schandalen met slechte vaccins. Regering en bedrijven gaan nu proactiever te werk en onderstrepen daarbij de burgerzin en nationale solidariteit. In Peking wordt in bepaalde wijken bijvoorbeeld het vaccinatiecijfer weergegeven aan de gebouwen, om de weigeraars aan te sporen een prik te halen.

China hoopt tegen eind dit jaar 70 procent van de bevolking gevaccineerd te hebben. Momenteel zijn vier vaccins van eigen makelij in gebruik (Sinovac, twee van Sinopharm en CanSino Biologics).

Cubaans coronavaccin voor 62 procent efficiënt

Het Cubaanse kandidaat-vaccin Soberana 02 tegen het coronavirus haalt een doeltreffendheid van 62 procent na injectie van twee van de drie voorziene doses. Dat zegt het lokale laboratorium dat het vaccin heeft ontwikkeld.

Het gaat om "bemoedigende" resultaten, omdat het ook rekening houdt met de circulerende varianten van het virus, aldus Vicente Verez, directeur van het Finlay Instituut, dat het vaccin ontwikkelde. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) eist een doeltreffendheid van 50 procent voor een kandidaat-vaccin.

Het instituut verwacht binnen enkele weken de resultaten over de efficiëntie van het vaccin na de beoogde drie spuitjes. Die zullen naar verwachting hoger liggen. Cuba werkt aan vijf kandidaat-vaccins, waarvan er twee (Soberana 02 en Abdala)  in de derde en laatste testfase zitten.

Hoe lang werken vaccins? Wat als ik symptomen heb, maar gevaccineerd ben? Vaccinoloog Pierre Van Damme geeft antwoorden

Nu de vaccins massaal toegediend worden, blijven de vragen binnenstromen in de mailbox van VRT NWS. Hoe lang zullen de vaccins werken? En moet ik doen als ik gevaccineerd ben, maar symptomen heb die kunnen wijzen op een coronabesmetting? Wij stelden de vragen aan Pierre Van Damme, vaccinoloog en lid van de Taskforce Vaccinatie. 

Meer in dit bericht:

Meer dan 10.000 nieuwe besmettingen in het Verenigd Koninkrijk

De voorbije 24 uur zijn in het Verenigd Koninkrijk 10.321 besmettingen met het coronavirus geteld. De voorbije 7 dagen zijn 63.764 Britten besmet geraakt, een stijging met 33,2 procent in vergelijking met de week voordien. Er zijn ook weer meer dodelijke slachtoffers. De voorbije 24 uur zijn 14 coronadoden geteld, de voorbije 7 dagen 74 (een stijging met 23,3 procent.

De oplopende cijfers in het Verenigd Koninkrijk hebben te maken met de deltavariant, de zogenoemde Indiase variant. Die blijkt veel besmettelijker.

Nochtans staat het Verenig Koninkrijk al veel verder in zijn vaccinatiecampagne. 81 procent van de bevolking heeft al een eerste prik gekregen, 59 procent is volledig gevaccineerd.

Meest gelezen