AFP or licensors

Duizenden Polen op straat in "Parade voor gelijkheid": "Holebi- en transpersonen hebben hier geen rechten"

Duizenden Polen hebben gisteren in de hoofdstad Warschau deelgenomen aan een "Parade voor gelijkheid", als signaal tegen discriminatie van holebi’s en transpersonen, en voor gelijke rechten. Veel deelnemers vrezen dat Polen dezelfde kant uitgaat als Hongarije.

Het was de eerste keer in twee jaar dat de grootste Pride in Centraal-Europa kon doorgaan. Vorig jaar was er geen editie door de coronapandemie. De gelijkheidsparade was kleurrijk en vrolijk, maar een écht feest was het helemaal niet.

"De situatie van de LGBTQ+-gemeenschap in Polen is verslechterd", zegt een deelnemer. "We worden gestigmatiseerd, dat kan je in elk aspect van het leven zien. We mogen geen normaal leven leiden, we hebben geen rechten in Polen."

Bekijk de reportage uit "Het journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Veel deelnemers vrezen dat Polen dezelfde kant uitgaat als Hongarije waar afgelopen week een omstreden wet is goedgekeurd die naar Russisch voorbeeld de "promotie" van homoseksualiteit verbiedt aan minderjarigen. Homoseksualiteit wordt er op één lijn geplaatst met pedofilie.

Voor de conservatieve regeringspartij PiS en de Poolse katholieke kerk is de gemeenschap een gevaar, een vijand, zij spreken over "een ideologie die het traditionele gezin en de Poolse identiteit wil vernietigen".

De afgelopen jaren werden er omstreden LGBT-vrije zones in het land opgericht. Sinds 2019 hebben meer dan 100 Poolse regio’s, provincies en gemeenten zichzelf vrij verklaard van wat ze de "LGBTQ+-ideologie" noemen. Daarmee willen ze verdraagzaamheid tegenover de gemeenschap ontmoedigen en de financiering tegengaan van organisaties die ijveren tegen discriminatie en voor gelijkheid.

In maart dit jaar kwam het Europees Parlement met een resolutie waarmee de EU een vrijheidszone voor LGBTQ+-mensen wordt. Niet toevallig op dezelfde dag kwam Polen op de proppen met een verstrenging van de adoptiewetgeving. De aangepaste wet maakt het voor homokoppels onmogelijk om nog kinderen te adopteren. 

"Het zijn zeer moeilijke tijden, maar tegelijkertijd trekken we de straten op en gaan we niet opgeven", meldt Miroslawa Makuchowska van een organisatie tegen homofobie op de parade. De holebi- en transgemeenschap kreeg trouwens wel expliciete steun van de liberale burgemeester van Warschau.

Wat is LGBTQ+ en Pride, ontdek het in deze video, lees eronder voort:

Niet alleen Polen en Hongarije

"Het gaat duidelijk achteruit in vele landen en niet alleen in degene die vaak het nieuws halen zoals Polen en Hongarije", zei Evelyne Paradis van de Europese holebi- en transrechtenorganisatie ILGA Europe nog op IDAHOT, de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie. "Door toenemende polarisatie is het steeds moeilijker om wetgevers over het hele politieke spectrum te mobiliseren. Her en der ontbreekt ook de politieke wil om iets te veranderen."

Elk jaar publiceert ILGA een regenboogkaart. Verschillende Europese landen gaan achteruit in vergelijking met andere jaren. Dat is bijvoorbeeld het geval in Groot-Brittannië, Italië en Oekraïne. Volgens ILGA omdat hervormingen er gefnuikt worden door toenemende politieke polarisatie.

Lees voort onder de kaart:

België staat voor het vierde jaar op rij op de tweede plaats op de jaarlijkse regenboogkaart. Alleen Malta doet het beter wat gelijke rechten betreft. We scoren met 74 procent één procentje beter dan vorig jaar.

Meest gelezen