Lichaam van Jürgen Conings gevonden, nog onduidelijk hoelang hij al overleden is

Het lichaam van terreurverdachte Jürgen Conings is gevonden in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Dat heeft het parket rond 17u45 officieel bevestigd. "De waarschijnlijke doodsoorzaak, volgens de eerste onderzoeksresultaten, zou zelfdoding zijn", zegt het parket. Voorlopig blijft het onduidelijk wanneer Conings is overleden. Zijn stoffelijk overschot is vanavond weggehaald uit het Dilserbos. Het OCAD laat weten dat er geen echte dreiging meer is nu het lichaam van Conings is gevonden.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Na uren wachten bevestigde parketwoordvoerder Ann Lukowiak vanavond dat het gevonden lichaam inderdaad het lichaam van Jürgen Conings is. 

Bekijk hieronder de korte verklaring van Ann Lukowiak en lees eronder voort: 

Videospeler inladen...

Vannacht en morgenochtend wordt er een autopsie uitgevoerd op het lichaam van de gevonden militair, zegt Frédéric Van Leeuw van het federaal parket. "Naar alle waarschijnlijkheid gaat het om zelfdoding door een vuurwapen", zegt hij.

"We weten eigenlijk niet hoelang hij daar ligt", aldus Van Leeuw. "Dat zijn antwoorden die de wetenschappers moeten geven."

Lees voort onder de verklaring van federaal procureur Frédéric Van Leeuw:

Videospeler inladen...

Het lichaam is vanmorgen gevonden nadat Johan Tollenaere, de burgemeester van Maaseik, een lijkgeur had geroken. "Tijdens mijn mountainbike-tocht deze morgen op een stuk waar weinig mensen komen, rook ik een sterke lijkgeur", legt Tollenaere uit aan VRT NWS. "Ik dacht onmiddellijk aan Jürgen Conings en heb de politie verwittigd. Zij hebben het lijk gevonden. Ik ben zelf niet tot bij het lijk geweest."

Lees voort onder de uitleg van Tollenaere:

Videospeler inladen...

Jager Leonard Houben verklaart vanavond dat ook hij een sterke lijkgeur had waargenomen. Even voor de middag is de man teruggekeerd om te zien of er ergens een aangeschoten everzwijn lag, maar heeft hij vlakbij een boom het stoffelijk overschot aangetroffen. De persoon met baard droeg zwarte kleding. Volgens de jager lag er ook een riotgun bij, een handvuurwapen 5.7, een bijl, een zakmes en munitie.

Volgens justitiespecialiste Caroline Van den Berghe zijn in de buurt van zijn stoffelijk overschot ook nog een tweede rugzak en zijn identiteitskaart teruggevonden. 

Bekijk hieronder de verklaring van Leonard Houben en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Een tante van Jürgen Conings is intussen boos dat zij het lijk nog niet te zien heeft gekregen. "Wij willen het lijk zien, maar we krijgen het niet te zien", zegt ze. "We vragen of we mogen gaan, maar we mogen niet. We hebben al een advocaat ingeschakeld: wij willen het lijk officieel zien." Voor een goed begrip: in een gerechtelijk onderzoek wordt een lichaam pas vrijgegeven nadat de wetsdokter het heeft kunnen identificeren en een doodsoorzaak heeft kunnen vaststellen.

In Dilsen-Stokkem hebben zo'n 150 mensen een wake voor Jürgen Conings gehouden. Vrienden en sympathisanten van hem houden vol dat hij niets heeft misdaan en dat hij psychische problemen had. 

"Ik kan die reacties wel begrijpen, want dat zijn gewoon naasten van Jürgen Conings", reageert federaal procureur Frédéric Van Leeuw in "Het Journaal". "Dat neemt niet weg dat die man toch wel een fameuze hoeveelheid aan wapens had gestolen en dat hij teruggevonden is met op zijn minst drie wapens bij zich. Hij vertegenwoordigde een gevaar, en daarom hebben wij zoveel middelen hebben ingezet om hem terug te vinden."

Bekijk hieronder het interview met Frédéric Van Leeuw in "Het Journaal" en lees eronder voort: 

Videospeler inladen...

Bekijk in onderstaande video waar het lichaam van Conings precies is gevonden:

Videospeler inladen...

De Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters laat aan het persagentschap Belga weten dat de locatie waar het lichaam gevonden is, niet binnen de zone valt waar in de eerste week na de verdwijning massaal werd gezocht. Die zoektocht heeft Defensie 650.000 euro gekost, zo bleek deze week in de Kamercommissie. Het is wel dezelfde buurt waar zijn rugzak eerder is gevonden.

"Het is in vogelvlucht een drietal kilometer van waar zijn rugzak is gevonden", zegt Anne Vanrenterghem van onze Justitieredactie in een "Extra Journaal". "Die rugzak is ook pas anderhalve week geleden gevonden, terwijl honderden militairen en agenten het gebied al grondig hadden uitgekamd. Het gaat om een groot en moeilijk toegankelijk terrein."

Dit betekent niet dat het gerechtelijk onderzoek nu stopt

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

"Het was zoeken in heel moeilijke omstandigheden", duidt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) op Radio 1. "Men moest zeer voorzichtig tewerk gaan, gelet op de dreiging die uitging van de persoon in kwestie."

Volgens tv-journalist Bart Cortoos kan ook het weer een rol spelen en zou het best kunnen dat de plaats waar Conings is gevonden als het ware zichzelf heeft prijsgegeven door de penetrante geur die door de hitte is ontstaan. "Het gebeurt heel vaak in dit soort dossiers dat de speurders geluk of toeval nodig hebben om tot een doorbraak te komen", vult Caroline Van den Berghe aan in "Het Journaal". 

Bekijk hieronder de toelichting door Caroline Van den Berghe in "Het Journaal" en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Intussen staan er ploegen van de federale politie in de buurt waar het stoffelijk overschot is gevonden. Zij moeten nieuwsgierigen op afstand houden. Ook Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, is ter plaatse gekomen om de omgeving van het lichaam te onderzoeken. Daarbij zijn ook explosievenhonden ingezet. 

"De zoektocht kan nu stoppen", aldus Van Quickenborne. "Dat betekent niet dat het gerechtelijk onderzoek nu stopt. We willen precies nagaan wat er gebeurd is en we willen ook nagaan of er nog andere betrokkenen zijn. 

"Op basis van de nieuwe beschikbare informatie in het onderzoek is er geen imminente dreiging meer", laat een woordvoerder van OCAD vanavond weten, het orgaan dat het dreigingsniveau in ons land bepaalt. Vanavond zijn Marc Van Ranst en zijn gezin naar huis teruggekeerd. Dat heeft Van Ranst bevestigd aan het persagentschap Belga.

Bekijk hieronder een laatste stand van zaken van ter plaatse door onze reporter Dominique de Graaf en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Ook vriendin van Conings verhoord

VRT NWS verneemt uit betrouwbare bron dat de vriendin van Conings eergisteren voor verhoor is opgepakt, maar gisteren weer is vrijgelaten. Er is bij haar thuis ook een huiszoeking uitgevoerd. Naar verluidt waren er elementen in het onderzoek die erop wezen dat de vriendin meer wist over de verdwijning van Jürgen Conings. Dat bleek niet het geval.

Bekijk hieronder het verslag van een bewogen dag en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Wie is Jürgen Conings?

Beroepsmilitair Jürgen Conings vertrok op 17 mei met een arsenaal aan zware wapens uit de kazerne en was sindsdien spoorloos. In brieven had Conings bedreigingen geuit aan politici, virologen en het leger. Hij zou op de dag van de verdwijning urenlang het huis van viroloog Marc Van Ranst in de gaten hebben gehouden. Van Ranst en zijn gezin verbleven daarna wekenlang in een safehouse.

Conings stond als enige militair op de lijst van OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging in ons land analyseert. Sinds het federaal parket een onderzoeksrechter heeft gevorderd voor "moordpoging en verboden wapenbezit in een terroristische context", noemt VRT NWS Jürgen Conings een terreurverdachte.

Er is de afgelopen weken met grote machtsontplooiing in de buurt van het Nationaal Park Hoge Kempen gezocht. Zijn auto stond in die buurt geparkeerd. Daarin werd een deel van de zware wapens teruggevonden. In diezelfde buurt is later ook een rugzak van Conings teruggevonden. Het is in dezelfde regio dat nu een levenloos lichaam is teruggevonden.

Het Vlaams centrum voor suïcidepreventie maakt zich zorgen. Dat Jürgen Conings wellicht uit het leven gestapt is, zou bij mensen die het moeilijk hebben en met zelfmoordgedachten rondlopen de druppel kunnen zijn, waarschuwt Gwendolyn Porzky. Bekijk hieronder haar verklaring. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen