Archieffoto van de Allianz Arena in München
Verwendung weltweit

München wil stadion in regenboogkleuren tijdens wedstrijd  Duitsland-Hongarije

De stad München wil voor de EK-wedstrijd Duitsland-Hongarije van komende  woensdag, het voetbalstadion verlichten in de regenboogkleuren. Op die manier wil München protesteren tegen de nieuwe LGBTQ-wet in Hongarije. Vorige week keurde het Hongaarse Parlement een wet goed die het verbiedt om te praten over homoseksualiteit op plaatsen waar zich jongeren zouden kunnen bevinden.

De Allianz Arena in München is - net als de Ghelamco Arena in Gent - omgeven door een lichtband waarop je verschillende kleuren kan projecteren. Op het internet werd een petitie gelanceerd om het stadsbestuur te overtuigen om tijdens de wedstrijd Hongarije-Duitsland de lichtband in de regenboogkleuren te verlichten.

De gemeenteraad van München gaat daar nu in mee. De raad vraagt de burgemeester om met de UEFA te gaan praten om het voorstel er door te krijgen. "Het gaat om een "zichtbare uiting van solidariteit" naar de Hongaarse lgbtq-gemeenschap, die lijdt onder de nieuwe wetgeving. De Münchense gemeenteraad vindt dat Hongarije op die manier de mensenrechten schendt. 

Vorige week besloot het Hongaarse parlement dat er niet meer in de buurt van minderjarigen gesproken mag worden over homoseksualiteit en verandering van geslacht. Dat zou homoseksualiteit promoten, volgens de regering Orban. Tegen de wet werd uitgebreid geprotesteerd in Hongarije zelf. Ook Europees commissievoorzitter Von der Leyen en premier De Croo spraken hun ongenoegen over de beslissing uit.

Meest gelezen