BEKIJK: Enorme ravage na doortocht "kleine tornado" in Beauraing

In Beauraing in de provincie Namen zijn 17 gewonden gevallen en 78 woningen zwaar beschadigd na de doortocht van een "kleine tornado". De sporthal van de lokale school is helemaal vernield. Ook op andere plaatsen veroorzaakte het slechte weer schade en wateroverlast.

In Beauraing, in de provincie Namen, is gisterenavond het gemeentelijk rampenplan afgekondigd, na de passage van wat het gemeentebestuur zelf een "kleine tornado" noemt. "Zeventien mensen raakten lichtgewond en een vijftigtal gebouwen liep schade op", klinkt het in een persbericht. Het cultureel centrum biedt tijdelijk onderdak voor slachtoffers van het noodweer.

De getroffen bewoners weten dat ze allicht voor maanden zullen moeten verhuizen

VRT-journalist Tijs Neirynck

"In drie straten in Beauraing is echt elk huis zwaar beschadigd", zegt VRT-journalist Tijs Neirynck die is ter plaatse is. "Daken zijn weggeblazen, muren zijn gedeeltelijk ingestort, auto's zitten bedolven onder het puin. Het is één grote ravage. De brandweer kan maar weinig doen, bewoners staan verweesd te kijken naar hun beschadigde huis. De getroffen bewoners weten dat ze allicht voor maanden zullen moeten verhuizen."

Bekijk dronebeelden van een zwaargetroffen straat en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

De hulpdiensten hebben het intussen over 92 ernstig beschadigde gebouwen. Momenteel zijn een tiental woningen onbewoonbaar, zo maakte het stadsbestuur bekend. Er is schade aan daken, gevels, ramen, beglazing enzovoort. Ook de pas vernieuwde sporthal van de school is helemaal vernield. De school blijft zeker al morgen dicht.

Zes personen werden tijdelijk elders gehuisvest en andere aanvragen voor herhuisvesting worden momenteel behandeld. Bij Castel Saint-Pierre zijn ook vijftien wagens bedolven. Zeventien personen raakten lichtgewond, onder wie dertien mensen die op het terras van een café zaten toen de tornado voorbij trok. 

Veel bomen en hoogspanningsmasten zijn omgevallen waardoor er in het gebied ook  verkeersproblemen ontstaan. Elektriciteitsnetbeheerder Ores plaatst tijdelijke palen om de stroomvoorziening te herstellen. Waternetbeheerder SWDE zorgt voor het vullen van reservoirs om de getroffen woningen te bevoorraden. 

Bekijk beelden van vannacht en vanmorgen en lees eronder voort:

Videospeler inladen...

Het heeft maar enkele minuten geduurd gisteravond, maar de gevolgen zijn enorm. "Binnen is alles kapot. Ik heb niets meer. Het plafond is weg. Er is niets meer, het is onbewoonbaar", zegt Pierre Dawagne, een van de getroffen bewoners. "Ik ga proberen om een huurhuis te vinden. Ik heb geen keuze." Muriel Roukine, een andere getroffen bewoner: "Wat kan ik doen als het nu regent? Ik heb niets meer. Een heel leven..."

Binnen is alles kapot. Ik heb niets meer

Een getroffen bewoner

De brandweer springt bij, maar het lijkt onbegonnen werk. "We kijken of mensen moeten verhuizen. Het is enige wat we kunnen doen", zegt Marc Leonard van brandweerzone Dinaphi aan VRT NWS. "We ruimen de meest dringende zaken op. De rest zullen we in de loop van de week opruimen."

Bekijk de reportage uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Een deel van de gewonden viel op het terras van een café dat weg werd geblazen door de wind. "Enkele mensen op dat terras zijn gewond geraakt", legt burgemeester Marc Lejeune uit aan de RTBF. "Het was een ongelofelijk hevige wind. Er zijn huizen en auto's beschadigd, bomen ontworteld." Volgens de burgemeester is het een mirakel dat niet meer mensen gewond zijn geraakt.

"Ik heb de hele nacht niet geslapen", verduidelijkt hij aan VRT NWS. "We hebben al veel mensen bezocht en hebben al oplossingen gevonden, maar dit hebben we echt niet nodig na dit coronajaar. Het leven begon opnieuw. En dit is een ramp. Zeker voor de mensen. Dit is moeilijk om mee te leven."

 Tijs Neirynck geeft een stand van zaken ter plaatse:

Videospeler inladen...

Het is volgens weerman Frank Deboosere niet uitgesloten dat het een tornado was, al acht hij de kans groter dat het om een zogenoemde "valwind" ging. "Daarbij zakt samen met snel vallende neerslag ook een heleboel lucht snel naar beneden", legt Deboosere uit. "Op het ogenblik dat die lucht aan grote snelheid de grond raakt wordt die verspreid over het oppervlak en dat veroorzaakt ook veel schade."

De KMI-weerkamer denkt dat na een eerste analyse er voldoende elementen zijn om de windschade in Beauraing toe te schrijven aan een windhoos of tornado. Daarbij baseert ze zich op radarbeelden, computerberekeningen, foto’s ter plaatse genomen en beeldmateriaal.

Maar het is niet uitgesloten dat in de omgeving van Beauraing ook een valwind is voorgekomen. De bepaling van de intensiteit van de tornado is voorwerp van verder onderzoek dat de komende dagen zal aanvatten, zegt het KMI.

Ook elders in Wallonië schade

In Rochefort, ook in de provincie Namen, is een tiental daken afgerukt, onder meer het dak van een kerk moest eraan geloven. In de buurt van de stad Namen, in Saint-Servais, is de bliksem ingeslagen in het dak van een huis, waardoor brand ontstond. De brandweer kon gelukkig snel ingrijpen. Door de hevige regenval zijn ook heel wat wegen en kelders in de provincie ondergelopen.

Ook in het westen van de provincie Henegouwen hadden de hulpdiensten de handen vol. Dat was vooral het geval in en rond Péruwelz, Leuze-en-Hainaut en Lessen. De brandweer moest er zowat veertig keer uitrukken. Er vielen geen gewonden.

In de provincie Luik moest de brandweer uitrukken voor schade na het zware onweer. In totaal ging het om een vijftigtal tussenkomsten. Die tussenkomsten bleven beperkt tot het opruimen van de schade door gevallen bomen en takken, en het leegpompen van kelders. Er vielen geen gewonden.

Er was ook overlast in de provincie Luxemburg. De brandweer moest een honderdtal interventies uitvoeren. Bomen waaiden om en kabels werden afgerukt. De brandweer diende ook verscheidene kelders leeg te pompen, en in Libramont werd het dak van een woning weggeblazen.

In Vlaanderen vooral wateroverlast

Het lokaal hevige onweer heeft wateroverlast veroorzaakt in de provincie Oost-Vlaanderen. Verschillende straten stonden blank en verschillende kelders moesten leeggepompt worden. "In de loop van de nacht en zondagochtend kregen we 115 oproepen binnen naar aanleiding van het noodweer, waarvan het grootste deel uit de oostkant van onze brandweerzone: Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Herzele", vertelt Peter De Vijlder, zonecommandant van brandweerzone Vlaamse Ardennen.

In Wetteren kregen ze zelfs te kampen met een wolkbreuk. Net voor middernacht gingen de hemelsluizen open, waarna verschillende straten blank kwamen te staan. De brandweerzone kreeg er meldingen binnen van ondergelopen kelders en garages, maar het meeste werk gaat naar het ruimen van het wegdek. "Verschillende straten stonden korte tijd blank, maar wanneer het water wegtrekt blijft de modder achter. We kregen op onze post alleen al zo'n 50 oproepen binnen", vertelt men bij brandweerpost Wetteren.

Vooral oproepen over modder op de rijbaan, losgekomen riooldeksels en andere zaken die met wateroverlast gepaard gaan

Bij brandweerzone Centrum staan de telefoons nog altijd roodgloeiend, ze blijven er in de loop van vandaag de ene oproep na de andere binnenkrijgen. "Het gaat vooral over modder op de rijbaan, losgekomen riooldeksels en andere zaken die met wateroverlast gepaard gaan. De meldingen komen uit heel zuidelijk Oost-Vlaanderen, van Oosterzele over Ninove tot in Geraardsbergen", klinkt het daar.

Ook in In Ternat en Boutersem in Vlaams-Brabant was er opnieuw wateroverlast. Tijdens de onweren is de bliksem ook ingeslagen op een huisje in vakantiepark Breeduyn Village in Bredene in West-Vlaanderen. Het zorgde voor een aanzienlijke dakbrand. Het vakantiehuisje was op dat moment verhuurd en bevolkt. Er vielen geen gewonden. De brand was snel onder controle.

© PZ Bredene/De Haan

Meest gelezen