Copyright AGIF

Officieel half miljoen coronadoden in Brazilië: Brazilianen protesteren tegen coronabeleid van president Bolsonaro

In Brazilië zijn er nu officieel meer dan een half miljoen mensen gestorven aan corona. Een nieuwe mijlpaal, en een aanleiding voor duizenden Brazilianen om de straat op te gaan tegen het coronabeleid van president Jair Bolsonaro. De vooruitzichten in Brazilië zijn bovendien niet goed. Nooit eerder werden er zoveel besmettingen vastgesteld, er wordt gevreesd dat de derde coronagolf al begonnen is. 

"Bolsonaro massamoordenaar. Bolsonaro, ga weg". Het zijn maar een paar van de slogans die werden meegedragen in betogingen zaterdag in Rio de Janeiro, Sao Paolo en tientallen provinciesteden. Aanleiding was dat er nu officieel een half miljoen coronadoden zijn geteld, zoals werd bevestigd door de minister van volksgezondheid Marcelo Queiroga. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Veel Brazilianen blijven de uiterst rechtse president steunen, maar uit opniepeilingen blijkt toch dat zes op de tien zijn coronabeleid te laks vindt. De president wil niet weten van maatregelen en blijft de ziekte "een griepje" noemen. 

Brazilië is na de Verenigde Staten het tweede land dat de kaap van vijfhonderdduizend doden overschrijdt. Het land heeft natuurlijk een grote bevolking - er zijn 212 miljoen inwoners - maar ook qua aantal doden per honderdduizend inwoners scoort het land hoog, wereldwijd staat het op nummer acht. Dat is ook hoger dan ons land. In Zuid-Amerika telt alleen Peru relatief meer coronadoden. "Maar"zeggen specialisten "we vermoeden dat de echte dodentol in Brazilië nog veel hoger ligt dan wat officieel wordt gemeten."

500.000 doden: het is zijn fout 

slogan op de betoging in Rio de Janeiro

Derde golf ingezet?

Wetenschappers vrezen dat de derde coronagolf al is ingezet. Dagelijks komen er zo'n tweeduizend doden bij. Dat is nog altijd "maar" de helft van het hoogtepunt tijdens de tweede golf. Maar het aantal vastgestelde dagelijkse besmettingen nadert wel de honderdduizend. Dat is meer dan ooit. 

De vaccinatiecampagne loopt bovendien traag.  Geen 12 procent van de bevolking is twee keer gevaccineerd, 29 procent kreeg één prik. In Brazilië is het ook winter, zoals bekend een gunstig seizoen voor het virus. Met andere woorden, de vooruitzichten zijn niet goed. 

En dat is problematisch, want volgens de weekcijfers van de wetenschappelijke gezondheidsinstelling Fiocruz  liggen de ziekenhuizen nu al bijna vol. De bezettingsgraad in de intensieve zorg ligt in de meeste deelstaten (19 van de 27) al boven 80%. Acht deelstaten zitten zelfs aan 90%. 

Copyright AGIF

Meest gelezen