Burgemeester van Maaseik rook lijkgeur tijdens fietstocht: "Dacht onmiddellijk dat het Conings zou kunnen zijn" 

Burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik ontwaarde tijdens zijn fietstocht in het Dilserbos een "duidelijke lijkgeur". "Ik dacht onmiddellijk dat het wel eens Jürgen Conings zou kunnen zijn", aldus de burgemeester.

Het lijkt enigszins surrealistisch: na een wekenlange zoektocht waarbij man en macht werden ingezet, is het lichaam van de voortvluchtige militair Jürgen Conings teruggevonden tijdens een banale zondagse fietstocht. Het was burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik die de ontdekking deed.

"Ik was aan het mountainbiken met vrienden op een terrein waar niet zo veel mensen komen. Ik was wat achterop en rook op een bepaald moment een duidelijke lijkgeur. Goed een jaar geleden heeft men hier opgravingen gedaan op het kerkhof en ben ik daar in de buurt geweest. Dan herken je die specifieke geur. Ik dacht onmiddellijk dat het wel eens Jürgen Conings zou kunnen zijn", vertelt burgemeester Tollenaere.

Om het sporenonderzoek niet in het gedrang te brengen en om niet geconfronteerd te worden met een lijk in ontbinding, ging Tollenaere niet zelf op onderzoek.  "We hebben de coördinaten genoteerd en de politie verwittigd." Daarna fietste de burgemeester door. "De politie heeft mij bevestigd dat het lichaam op een 10 à 15 meter afstand lag vanwaar ik de locatie had doorgegeven", klinkt het.

Met het aantreffen van het lijk van Conings komt een einde aan een wekenlange zoektocht. Burgemeester Tollenaere van Maaseik vindt het goed dat het verhaal nu afgesloten kan worden. "Dit heeft een enorme impact gehad, ook op onze stad. Heel wat mensen van allochtone origine waren ongerust. Onze moskee werd permanent bewaakt. "

Bekijk de reactie van burgemeester Johan Tollenaere in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Jager Leonard Houben zegt dat hij vanmorgen ook een lijkgeur heeft waargenomen in het Dilserbos en zo op het lichaam van Jürgen Conings is gestoten. “Ik ben op mijn reukzin afgegaan. Ik dacht eerst dat het wild was. Jammer genoeg ben ik op iets anders uitgekomen. Dan heb ik dadelijk de politie verwittigd.”

"Ik vind het jammer dat ik de betrokken persoon op deze manier heb moeten terugvinden. Ik had hem liever levend en wel aangetroffen. Het is spijtig voor zijn familie", aldus Nard Houben.

Videospeler inladen...

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Meest gelezen