Van Ranst opgelucht: "Maar niet vergeten dat Conings ook familie had", minister Dedonder: "Einde aan weken dreiging" 

Viroloog Marc Van Ranst reageert naar eigen zeggen opgelucht dat het lichaam van de voortvluchtige terreurverdachte en militair Jürgen Conings is gevonden. Van Ranst was in het vizier gekomen van Conings en leefde daardoor al wekenlang ondergedoken met zijn gezin. Desalniettemin uit Van Ranst ook zijn medeleven met de nabestaanden van Conings. Eenzelfde geluid horen we ook bij onder meer minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

Volgens de eerste vaststellingen is het lichaam dat gevonden werd in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem wel degelijk dat van Conings. Dat bevestigt het federaal parket. Viroloog Van Ranst reageerde bij Radio 1 vanuit zijn safehouse op de eerste berichten. "Ik denk dat dit een opluchting is. Langs de andere kant: die man had ook familie en kinderen die hij achterlaat. Voor hen is dit een erg voorval."

"Het is natuurlijk nooit aangenaam wanneer je weet dat iemand je naar het leven staat", gaat Van Ranst verder. "Ook de reacties op de sociale media, waar heel wat mensen zich daarover blijkbaar vrolijk maken. Dat ga ik wel onthouden. Bedreigingen zijn totaal uit den boze. Mensen gaan daar soepel mee om en ver in mee. Dat ga ik veel langer onthouden dan Jürgen Conings."

Wanneer hij zijn safehouse mag verlaten, weet Van Ranst nog niet. Dat wordt bepaald door de mensen die het dreigingsniveau inschatten. Woordvoerder Yves Stevens van het Crisiscentrum zegt dat de situatie zo snel mogelijk zal worden geëvalueerd.

Bekijk hier de reactie van Marc Van Ranst in het radionieuws en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Intussen komen ook de eerste reacties uit de politieke wereld binnen. Politiek wetenschapper Fouad Gandoul riep via Twitter op om toch ook medeleven te betuigen met de kinderen van Conings. Hij kreeg bijval van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. "Laat de recuperatie voor wat ze is", aldus Lachaert.

Het dossier rond de voortvluchtige militair Jürgen Conings was een "stresstest voor alle diensten die bij de zoektocht betrokken waren. De komende tijd zal worden gebruikt om de gebeurtenissen grondig te evalueren". Zo reageert minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) op de vondst van Conings. De minister betuigt haar medeleven met de familie en naasten van de overleden militair, die een maand lang werd gezocht. Ze bedankt ook alle betrokken diensten.

Volgens N-VA-Kamerlid Theo Francken zal de politiek "lessen en conclusies moeten trekken uit dit verhaal". "En dat moet gaan over extremisme en de strijd tegen radicalisering, maar ook over psychologische begeleiding na buitenlandse missies". Conings was een geradicaliseerde militair die enkele buitenlandse missies op zijn conto had.

Minister van Defensie Dedonder: "Alle maatregelen nemen om dit in de toekomst te vermijden"

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) betuigt in de eerste plaats haar medeleven met de nabestaanden van Conings en ze bedankt de verschillende diensten die gezocht hebben naar de militair. "Met de vondst van het lichaam komt er een einde aan vijf weken onzekerheid en dreiging. De voorbije weken heb ik samen met de Chef Defensie meteen extra veiligheidsmaatregelen genomen uit voorzorg. Een eerste intern onderzoek, uitgevoerd door de Inspecteur-Generaal, legt enkele structurele problemen binnen Defensie bloot, die zo snel als mogelijk zullen worden aangepakt."

"De Generale Staf en ikzelf blijven vastberaden doorwerken om de vastgestelde problemen op te lossen. We zullen alle maatregelen nemen om dergelijke gebeurtenissen in de toekomst te vermijden. Daarnaast werken we een duidelijk kader uit om te reageren tegen extremistische ideologieën binnen Defensie", aldus minister Dedonder. Tegen eind deze maand wordt een rapport van het Comité I verwacht.

Ook de chef Defensie, Admiraal Michel Hofman, heeft intussen gereageerd. "Helaas is dit niet de uitkomst waarop Defensie had gehoopt. Mijn gedachten gaan in de eerste plaats uit naar zijn partner, zijn familie en zijn naasten die iemand hebben verloren die hun dierbaar was. Toch was ik enigszins opgelucht toen ik vernam dat er geen andere slachtoffers waren (behalve Jürgen Conings zelf). Ik wil iedereen bedanken die bij het onderzoek betrokken was en in het bijzonder de magistraten, de federale politie en zeker de militairen", aldus admiraal Hofman.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Meest gelezen