Ingestorte school wordt wellicht afgebroken, directie: "Wordt moeilijk om oplossing te vinden voor honderden kinderen"

De stad Antwerpen en het gemeenschapsonderwijs (GO!) zoeken een oplossing voor de honderden kinderen die vanaf 1 september school hadden moeten lopen in het gebouw dat vrijdag is ingestort. Het gebouw zal allicht geheel of gedeeltelijk moeten worden afgebroken. Mogelijk ligt een constructiefout aan de oorzaak van de ramp.

"We zijn allemaal nog erg emotioneel", zegt Danielle Van Ast. Zij is de algemeen directeur van GO! Scholengroep Antwerpen, die in het gebouw een basisschool zou openen. "In de eerste plaats zijn we natuurlijk emotioneel door de vijf dodelijke slachtoffers, dat is wat ons in de eerste plaats bezighoudt. Maar we moeten ook tegen 1 september een plek vinden voor onze 220 kinderen."

Die 220 kinderen zouden school lopen in K'DO, een muzische basisschool. "De school is al verschillende keren moeten verhuizen. Maar de voorbije jaren konden we eindelijk toeleven naar een vaste plek, die helemaal gebouwd werd in functie van het pedagogisch project. Er zouden studio's zijn voor de muzische vorming van de leerlingen, het gebouw was ingericht naar de leermethodes die er gebruikt worden. Iedereen was er klaar voor om daar met dat vernieuwend onderwijs aan de slag te gaan. Op het ogenblik van de instorting zaten we samen om de laatste praktische dingen te regelen. 's Morgens waren we er nog langsgegaan om alles te bekijken. De meubelen zijn besteld, alles is ingepakt. En nu is die droom van de kinderen de leerkrachten en de directie op enkele minuten aan diggelen geslagen."

Onze droom is op enkele minuten aan diggelen geslagen

Danielle Van Ast, GO! Antwerpen

De Antwerpse burgemeester De Wever (N-VA) gaf al aan dat het gebouw waarschijnlijk volledig of gedeeltelijk zal moeten worden afgebroken. "Ook mijn architecte van de scholengroep denkt dat het gebouw helemaal afgebroken zal moeten worden", zegt Van Ast. "Dat betekent dat we voor een periode van enkele jaren staan voor we weer een vaste plek hebben. Het GO! en de Stad Antwerpen gaan daar een oplossing voor zoeken, maar het zal natuurlijk altijd een tweede keuze zijn. Wat we hier moeten achterlaten, dat kunnen we uiteraard niet morgen op een andere plaats klaar krijgen."

De directie heeft nog niet veel reacties van ouders gekregen: "Ik denk dat de verslagenheid nog te groot is. Veel ouders zijn het nieuws wellicht nog aan het verwerken. Dat merk ik ook aan mezelf: er zijn wel vijf mensen omgekomen, dus er is een zekere schroom om het over ons probleem te hebben. Maar het is wel een probleem dat we moeten oplossen."

De school kan misschien op 1 september herbeginnen op haar huidige locatie. "Maar op lange termijn is dat geen oplossing. Onze kinderen konden daar spelen in de museumtuin, maar daar zal gewerkt worden, dus dan hebben onze kinderen geen buitenruimte meer. Ik hoop liever vanmiddag al een oplossing te vinden dan volgende week, maar dat zal niet eenvoudig zijn. We krijgen wel ideeën aangereikt van heel veel mensen, de solidariteit is groot. Maar een kantoorgebouw kunnen we helaas niet zomaar als school gaan gebruiken. Als ik zie hoeveel mensen ons willen helpen, heb ik er alle vertrouwen in dat we een oplossing zullen vinden. Maar nu is die er nog niet."

Constructiefout als oorzaak?

Nu de lichamen van de vijf omgekomen arbeiders geborgen zijn, komt de vraag naar de oorzaak van de ramp. Het gerecht heeft een deskundige aangesteld, die over enkele dagen met een rapport moet komen. In "De zevende dag" suggereerde burgemeester De Wever dat er mogelijk een fout is gemaakt in de constructie van het gebouw: "Ik heb er met de stadsingenieur over gesproken. Dat is natuurlijk allemaal voorwerp van onderzoek, ook een gerechtelijk onderzoek, dus je moet heel erg opletten wat je zegt. Maar de basishypothese is een constructiefout. En dat is echt dramatisch. Want mocht dit later gebeurd zijn, met honderden kinderen in het gebouw, dan was dit een catastrofe zonder weerga. Het is nu al ongelooflijk erg, maar dat kan je je niet inbeelden."

Hieronder kunt u het gesprek met burgemeester Bart De Wever in "De zevende dag" over de instorting herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen