Tachtig vrijwilligers zwaaien in Gent met vlaggen voor meer aandacht voor vluchtelingen

Zo’n tachtig vrijwilligers zijn vandaag op Wereldvluchtelingendag met speciale vlaggen door het Citadelpark in Gent getrokken om er meer aandacht te vragen voor de vluchtelingenproblematiek. Die is immers door de coronacrisis meer op de achtergrond komen te liggen. “Alle vlaggen geven een persoonlijk verhaal van de vluchtelingen weer”, legt organisator Hidde Van Schie van het S.M.A.K. uit.

Voor het project ‘Road Of Change’ trokken vijftien jongeren op uitnodiging van Vluchtelingenwerk Vlaanderen tijdens de krokusvakantie langs de grenzen van Europa om vluchtelingen te ontmoeten. Tijdens een miniworkshop maakten zij samen een persoonlijke vlag. “Ze vroegen aan de vluchtelingen om drie kernwaarden te noemen die zij belangrijk vinden in het leven en daarbij een kleur en een vorm te associëren”, legt Van Schie uit. “Nadien maakten ze op basis van deze kleuren een compositie voor een persoonlijke vlag. Op basis van deze schetsen maakte grafisch kunstenaar Edouard Schneider het uiteindelijke ontwerp voor de vlaggen die universele thema’s als liefde, vrede, mededogen, familie, onderwijs en thuis vertegenwoordigen. Die vlaggen vertegenwoordigen dus echte mensen die we toen hebben ontmoet, maar van wie we niet weten hoe het met hen gaat en waar ze zijn terechtgekomen.”

Erbarmelijke omstandigheden

Het zijn die vlaggen waarmee vandaag zo’n tachtig vrijwilligers van organisaties zoals Artsen zonder Grenzen, VZW Humain, Victoria Deluxe en Refu Interim zwaaiden aan het S.M.A.K. in Gent. Van daaruit trokken ze door het Citadelpark. “We merken dat de vluchtelingenproblematiek op de achtergrond is geraakt door de Coronapandemie”, gaat Van Schie verder. “Daarom wilden we vandaag, de internationale Wereldvluchtelingendag, aangrijpen om extra aandacht te vragen. Miljoenen mensen leven nog steeds in erbarmelijke omstandigheden, zowel ver van huis als dichter. We werken met organisaties samen die bijvoorbeeld iedere week naar Duinkerke en Calais gaan. De toestand van die vluchtelingen daar is echt schrijnend. Met deze actie proberen we mensen meer empathie te vragen voor mensen die op de vlucht zijn en hopen we meer politieke wil te krijgen om deze problematiek aan te pakken.”

Die vlaggen vertegenwoordigen dus echte mensen die we toen hebben ontmoet, maar van wie we niet weten hoe het met hen gaat en waar ze zijn terechtgekomen

Organisator Hidde Van Schie

Opbrengst naar Artsen Zonder Grenzen

Ook de bezoekers van het S.M.A.K. konden een eigen vlag creëren op basis van het persoonlijke waarden, los van nationaliteit. Uiteindelijk hebben zo’n 250 bezoekers hun eigen vlag gemaakt. De opbrengst daarvan gaat naar de activiteiten van Artsen Zonder Grenzen die de vluchtelingenkampen op Lesbos ondersteunen.

kasto80

Meest gelezen