Videospeler inladen...

Was die massale troepenmacht en zoektocht naar Jürgen Conings wel nodig? "Ja", zegt minister Verlinden (CD&V)

Een burgemeester en een jager vonden vandaag - als bij toeval - het lichaam van Jürgen Conings. De afgelopen 35 dagen werd er met man en macht naar hem gezocht, met soms honderden speurders en militairen tegelijk. Was die grote machtsontplooiing dan wel nodig? "Ja", volgens minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). "We konden niets aan het toeval overlaten."

Na 35 dagen zoeken komt er een einde aan de zoektocht naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings. De burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere rook tijdens een fietstocht vanmorgen "een penetrante lijkgeur" en belde de politie. Ook een jager bleek het lichaam opgemerkt te hebben.

Na de verschillende grote zoekacties van de afgelopen weken - waarbij ook buitenlandse troepenmachten werden betrokken - was het dus niet de politie, maar een jager en een burgemeester die voor de doorbraak lijken te hebben gezorgd. 

Maar die massale troepenmacht van de afgelopen weken was zeker nodig, liet minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) optekenen. "Meteen na de verdwijning bleek dat de man wapengevaarlijk was. Hij stond ook op een lijst van het OCAD en we moesten ook een aantal mensen in veiligheid brengen die hij bedreigd had. We konden niets aan het toeval overlaten", onderstreept Verlinden in "Het Journaal". 

Bekijk hier het interview met Verlinden (CD&V) in "Het Journaal" en lees eronder verder: 

Videospeler inladen...

Uiteindelijk heeft Conings geen dodelijke slachtoffers gemaakt, maar volgens Verlinden was Conings wel degelijk gevaarlijk. "Die analyse is niet alleen door ons gemaakt, maar ook door het OCAD, en zij zijn het gewoon om dreigingsanalyses te maken. Dit is een tragische afloop, en het is een tragische gebeurtenis voor zijn familie. Maar om de veiligheid te kunnen garanderen, was het nodig om ingrijpende maatregelen te nemen."

We moeten er voor zorgen dat mensen zich niet afkeren van de maatschappij

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Dat de zoektocht nu gestopt is, betekent niet dat er ook een einde komt aan het gerechtelijk onderzoek, liet ook justitieminister Van Quickenborne (Open VLD) verstaan. "We moeten onderzoeken wat er precies gebeurd is", zo zei hij. Verlinden treedt hem daarin bij. "We moeten voorzichtig correcte informatie geven zodat mensen het onderzoek kunnen volgen."

En Verlinden trekt ook lessen voor de politiek. "We moeten ons als politiek afvragen hoe het komt dat er zo veel wantrouwen en argwaan is, en we moeten er voor zorgen dat mensen hun rug niet keren naar de maatschappij", besloot ze. 

Meest gelezen