400 mensen betogen tegen nieuw "wolvenpark" in D'Hoppebos

In D'Hoppebos, op de grens met Vloesberg en Brakel, hebben 400 mensen betoogd tegen de komst van een nieuw "wolvenpark". De buurtbewoners zijn bang dat de komst van het park een voorbode is van een grotere dierentuin. Ze vrezen dat het park en de bijkomende parkeerplaatsen teveel druk zouden leggen op het gebied.

Gisteren heeft de sociale beweging Climaxi en Comité La Houppe Natura 2000 D’Hoppe een wandeling georganiseerd rond het D’Hoppebos, op de taalgrens bij Vloesberg en Brakel. Er liepen meer dan 400 betogers mee, Vlamingen en Walen, mee tijdens de betoging. Ook Vlaamse en Waalse milieuadministraties deelden hun bezwaren tijdens de betoging.

(Lees verder onder foto)

Familie Fort

De gemeente Vloesberg kwam zo’n 15 jaar geleden regelmatig in het nieuws omdat de familie Fort er een stort en zavelputten uitbaatte die nefast waren voor de biotoop van de bossen van D’Hoppe. Het bos werd destijds bezet door milieuactivisten die zo wilden voorkomen dat delen van het bos worden gekapt. regelmatig werd een wandeling of betoging georganiseerd door milieugroeperingen en sympathisanten. 

De stort- en zavelputten werden ondertussen stilgelegd, maar nu is het een ander familid van de familie Fort die het lot van de grensstreek tussen Oost-Vlaanderen en Henegouwen beroert. Hij wil in het gebied een wolvenpark aanleggen. Het moet een vakantiepark worden met chalets en ook kooien met zes wolven in.  De actievoerders zijn niet tegen die plannen op zich maar vrezen dat ze een voorbode zijn van een groter project. Er zou, volgens hen, op termijn een complex van 500 parkeerplaatsen komen met verschillende dierentuinen en twintig verblijfplaatsen. Dat zou een "onverantwoorde druk" leggen op het beschermde gebied. 

Radio 2

Meest gelezen