Radio 2

Al 6 boten en motoren gestolen op de IJzer tussen Diksmuide en Lo-Reninge, geen idee wie de dieven zijn

De voorbije maanden zijn op de IJzer tussen Diksmuide en Lo-Reninge verscheidene boten gestolen en ook motoren. De dieven gingen er onder meer vandoor met een grote plezierboot van 6 meter lang en met de motor van de overzetboot van de stad Diksmuide. 

In totaal zijn er nu al zo'n 6 boten of motoren gestolen de voorbije maanden op de Ijzer en het Ieperleekanaal. In het weekend van 13 maart werd de sloep gestolen van café De Knocke aan de Knokkebrug in Lo-Reninge. Eind mei werd een klein groen vaartuig gestolen op het Ieperleekanaal in Merkem. De eigenaar is een imker en gebruikte de boot om naar de overkant te varen richting zijn bijen. Tezelfdertijd werd ook een zodiac gestolen die op een woonboot lag. 

Dit weekend verdween ook een motor van een van de twee overzetboten van stad Diksmuide. “Het ging om de motor van het veerbootje aan de Rapestraat op de Ijzer”, zegt burgemeester Lies Laridon. “De boot wordt bediend door jobstudenten en het seizoen komt er aan. We krijgen een tijdelijke vervangmotor van een firma en zullen snel een nieuwe motor aanschaffen.” Er werd klacht ingediend bij de politie.

Extra oogje in het zeil houden

Vorig weekend werd ook een zes meter lange plezierboot gestolen op de Ijzer. Die woog 1000 kg en haal je niet zomaar uit het water. Schipper Bart Castelein van VZW De Boot in Merkem, die bootjes verhuurt, let extra op: "Het voordeel bij ons op De Boot is dat er veel mensen zijn, er is een grote sociale controle. Je kan ook een tracker aan boord installeren zodat je weet waar het bootje is, maar dat kost 100 euro. Als het om kleine bootjes gaat, is het de vraag of het sop de kool waard is." 

Meest gelezen