Burgemeester Maaseik over het vinden van Jürgen Conings: "Ik wilde hier geen belangstelling voor"

Tijdens een fietstocht in het Dilserbos merkte burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik een sterke lijkgeur. Hij legde snel de link met Jürgen Conings: “Niet iedereen maakt die klik dat het om een lijkgeur gaat, maar toevallig kende ik die geur en maakte ik de associatie.”

Na 35 dagen werd het lichaam van Jürgen Conings gevonden. Niet door de vele zoekacties van de afgelopen weken, maar door burgemeester Johan Tollenaere van Maaseik (Open-VLD) tijdens een fietstocht in het Dilserbos in Dilsen-Stokkem. Zelf had hij het liever anders gehad: “Ik was nu eenmaal de persoon die het meldde en dan wil ik het goed uitleggen, maar dan nog willen sommigen het niet geloven. Er is steeds meer polarisering en de media wordt als minder geloofwaardig gezien. Daar ben ik wel bezorgd om.”

Ik geloof dat iemand anders het even toevallig had ontdekt als ik er op dat moment niet was geweest

Over het algemeen kreeg Tollenaere vooral reacties van opgeluchte mensen. “De meeste reacties zijn van mensen die het fijn vinden dat er een einde aan het verhaal komt en de rust terugkeert. Ook voor het toerisme, de wandelaars en de fietsers is het goed dat het verhaal stopt.” Hij merkt wel dat er steeds meer complotdenkers zijn: “Het is toevallig dat net ik het ontdekte. Mensen geloven dat ik in contact sta met de legertop en de overheid omdat ik zelf politiek actief ben, maar ik heb van hen de afgelopen tijd niks vernomen. Ik geloof dat iemand anders het even toevallig had ontdekt als ik er op dat moment niet was geweest.” 

“Ik hoorde van andere mountainbikers dat ze ook een geur hadden waargenomen de afgelopen dag, maar niet iedereen weet die geur thuis te brengen", aldus de burgemeester. Hij zal zijn fietstochten wel verderzetten: “In de toekomst ga ik zeker nog in het park fietsen. Het is een prachtig gebied, maar in die omgeving zal ik vaak denken aan Conings. Het is heel jammer dat het zo is gelopen en we de militair niet hebben kunnen helpen."

Meest gelezen