De school in aanbouw die vrijdag is ingestort.

ACV Bouw kaart onveiligheid op werven aan: "Te vaak nog situaties die leiden tot arbeidsongevallen"

De Christelijke vakbond ACV Bouw vindt dat de veiligheid op werven nog beter moet. Dat laat de vakbond weten na de instorting van de school in aanbouw in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid, waar het afgelopen weekend vijf arbeiders dood zijn teruggevonden. "De korte tijd waarop werven afgewerkt moeten worden en te weinig controles leiden vaak tot onveilige situaties", vertelt Ronny Matthysen van ACV Bouw aan Radio 2 Antwerpen. 

De vakbond wil zich niet uitspreken over een mogelijke oorzaak van het ongeval, maar ze wil wel aankaarten dat veiligheid op de werf belangrijk blijft en beter moet. "Hoewel er de voorbije jaren al veel inspanningen gebeurd zijn, leiden verschillende zaken te vaak nog tot onveilige situaties. De bouw is een sector waar nog steeds veel arbeidsongevallen gebeuren, dat hebben we in het verleden al herhaaldelijk aangekaart", zegt Ronny Matthysen van ACV Bouw. 

Timing en taal

Vooral de snelheid waartegen gebouwd moet worden, creëert vaak gevaarlijke situaties. "Werven moeten vaak op een korte tijd afgewerkt worden. Dan zijn er veel aannemers tegelijk bezig, wat leidt tot verschillende interventies tegelijkertijd, op een kleinere plaats. Dat zorgt voor incidenten en zelfs arbeidsongevallen", legt Matthysen uit aan Radio 2 Antwerpen.

Werven moeten vaak op korte tijd afgewerkt worden, wat leidt tot onveilige situaties

Ronny Matthysen, ACV Bouw - Industrie & Energie

Ook een goed begrip tussen werkgever en werknemer ontbreekt soms nog. "De enorme toename de afgelopen tien jaar van buitenlandse werkgevers en werknemers die een andere taal spreken, zorgt ervoor dat mensen elkaar minder goed begrijpen." 

Preventieve aanpak door inspectie

Om zulke onveilige situaties te vermijden, is er een inspectiedienst die regelmatig controles uitvoert op bouwwerven. Maar ook hier zou er nog ruimte zijn voor verbetering. "We stellen vast dat de controle en het toezicht op werven te wensen overlaat. We willen daarom een preventieve aanpak: inspectiediensten die niet alleen boetes uitdelen, maar ook werkgevers en werknemers op voorhand motiveren en ondersteunen om hun gedrag te veranderen", aldus Matthysen.

De komende dagen hoopt de christelijke vakbond hierover met de bevoegde minister Dermagne (PS) in gesprek te kunnen gaan. 

Meest gelezen