Coronablog: gemiddeld minder dan 500 bevestigde besmettingen per dag

Het gemiddelde aantal besmettingen per dag is op weekbasis gedaald tot onder de 500, tot 499 om precies te zijn. Dat is 44 procent minder in vergelijking met de week ervoor. Ook de andere coronacijfers blijven de duidelijk dalende trend volgen. Lees het belangrijkste en opvallendste coronanieuws hier.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze liveblog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Blik op de cijfers: Gemiddeld minder dan 500 bevestigde besmettingen per dag

 • Gisteren, op zondag 20 juni (de laatste dag waarvoor cijfers beschikbaar zijn), hadden 6.330.438 mensen in ons land al zeker één prik gekregen. Dat is 68,6 procent van de volwassenen. Als je kijkt naar de totale bevolking, minderjarigen inbegrepen dus, gaat het om 54,9 procent. 3.523.315 van hen zijn volledig beschermd.
 • Van 14 tot en met 20 juni werden elke dag gemiddeld 34 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is 32 procent minder dan de week ervoor. Tussen 7 en 13 juni waren er gemiddeld 64 opnames per dag. Het aantal ziekenhuisopnames daalt al meer dan een maand aan een fors tempo.
 • Gisteren - zondag 20 juni - meldden de ziekenhuizen 28 opnames (-5 in vergelijking met dinsdag). 18 patiënten (-39) konden dan weer het ziekenhuis verlaten. De cijfers hebben betrekking op de opnames en ontslagen op zaterdag, een weekenddag waarop minder mensen worden opgenomen en ontslagen.
 • De ziekenhuizen rapporteerden gisteren een totaal van 459 covidpatiënten in het ziekenhuis (+1 in vergelijking met wat ze zaterdag meldden). Ook dat cijfer verwijst naar de situatie op zaterdag. De bezetting in de ziekenhuizen blijft consequent en stevig dalen. Op weekbasis is er een daling met 33 procent.
 • 204 covidpatiënten liggen op intensieve zorg, +1 in vergelijking met zaterdag. 120 (-5) hebben beademing nodig. Op weekbasis blijft ook het aantal opnames op de afdelingen intensieve zorg dalen met 26 procent. Het aantal patiënten dat aan de beademing ligt is ook gedaald met 26 procent.
 • Ter vergelijking: op 6 februari lagen 291 patiënten op intensieve zorg. Dat was het laagste cijfer dat we dit kalenderjaar hebben gehaald en daar zitten we nu dus al een eind onder.
 • In de week van 11 tot en met 17 juni overleden elke dag gemiddeld 6 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 28 procent gedaald in vergelijking met de week ervoor (2 tot en met 8 juni). Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land 25.136 overlijdens geregistreerd. 
 • Tussen 11 en 17 juni werden per dag gemiddeld 499 nieuwe besmettingen bevestigd, dat is 44 procent minder dan de week ervoor. Het gemiddelde aantal besmettingen zakt daarmee tot onder de 500. Sinds het begin van de pandemie zijn in ons land al 1.079.415 besmettingen geregistreerd.
 • Tussen 11 en 17 juni werden dagelijks gemiddeld 38.700 tests afgenomen. Dat is 6 procent minder dan de week ervoor.
 • De positiviteitsratio tussen 11 en 17 juni (het aantal positieve testen op het totale aantal testen) bedroeg 1,7 procent (1 procent minder dan vorige week). Dat betekent dat 2 op de 100 van de afgenomen testen positief waren. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO vindt een ratio boven 5 zorgwekkend, de Europese CDC -het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding - houdt het cijfer van 4 aan.
 • De R-waarde of het reproductiegetal, het cijfer dat aangeeft hoe snel het virus zich verspreidt, zit momenteel op 0,78. Dat betekent dat elke persoon die besmet is met het coronavirus gemiddeld minder dan 1 andere persoon besmet. Als de R-waarde onder de 1 daalt, krimpt de epidemie. Stijgt de R-waarde boven de 1, dan groeit de epidemie.

Je kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij de FOD Volksgezondheid en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.

Op 5 juni besliste de Interministeriële Conferentie (IMC) dat ook 16- en 17-jarigen) gevaccineerd zullen worden. Daardoor geeft VRT NWS vanaf nu ook de vaccinatiepercentages voor de volledige bevolking mee.

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kan je hier lezen.

Italië schaft mondmaskerplicht in buitenlucht af op 28 juni

In Italië wordt volgende week maandag de verplichting opgeheven om een mondmasker te dragen in de buitenlucht. "Vanaf 28 juni laten we de mondmaskerplicht in de buitenlucht achter ons", meldt de Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza maandagavond op Facebook.

De beslissing geldt voor regio's die als 'witte zone' bestempeld zijn, en waar het virus bijgevolg het minst circuleert. Dat is momenteel het geval voor heel Italië, op de Aosta-vallei in het noorden na.

In binnenruimtes of op het openbaar vervoer moeten mensen in Italië nog steeds een mondmasker dragen. De coronacijfers blijven in Italië verder dalen. Maandag werden zowat 500 nieuwe coronabesmettingen gemeld en 21 overlijdens ten gevolge van het virus.

Turkije versoepelt nationale lockdown op 1 juli

In Turkije versoepelen de coronalockdown op 1 juli,  zo heeft president Recep Tayyip Erdogan maandag bekendgemaakt. Verschillende beperkingen die waren opgelegd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, verdwijnen. Zo is er ook op zondagen weer meer mogelijk en vervalt de avondklok doordeweeks. Ook onder meer het openbaar vervoer gaat weer terug naar normaal.

Volgens Erdogan is de versoepeling mogelijk omdat het aantal nieuwe infecties tot ongeveer 5.000 per dag is gedaald. Turkije was de afgelopen weken al begonnen de coronamaatregelen te verlichten. Restaurants mochten weer open voor een beperkt aantal gasten. Ook vervielen veel beperkingen voor de weekdagen. De lockdown gold al niet voor toeristen.

In april kende Turkije nog een piek van meer dan 60.000 coronabesmettingen per dag. Maandag was sprake van bijna 5.200 nieuwe infecties.

Recordaantal dagelijkse vaccins in India na aanpassing beleid

Indiase deelstaten hebben maandag massaal schoolgebouwen, aula's en andere faciliteiten geopend nu iedereen ouder dan 18 een gratis coronavaccin kan krijgen. Er werden maandag 7,5 miljoen prikken gezet, een recordaantal tot nu toe. Dat is onder meer het gevolg van een aanpassing in het beleid, waardoor het vaccinatieproces gestroomlijnder zou moeten verlopen.

India startte in januari met het vaccinatieproces maar het land ligt ver achter op het doel dat het zich gesteld had, namelijk 300 miljoen volledig gevaccineerde inwoners tegen midden 2021. Tot nu is echter nog geen 5 procent van de 1,3 miljard Indiërs volledig ingeënt. Ongeveer 282 miljoen hebben minstens een prik gekregen. 

Eerder deze maand kondigde premier Modi aan dat de federale overheid het vaccinatiebeleid op 21 juni zou overnemen van de deelstaten.

Burgemeesters blijven bij weigering Tomorrowland

De burgemeesters van Boom en Rumst blijven bij hun weigering van de vergunning voor het dancefestival Tomorrrowland. Dat werd vernomen van de woordvoerder van minister-president Jan Jambon, bij wie overleg met de burgemeesters plaatsvond. Het ging om een "constructief overleg", maar "de context is op dit moment niet van die aard voor de burgemeesters om terug te komen op hun beslissing."

Spoetnik V beschermt volgens de ontwikkelaar tegen alle coronavarianten, ook de deltavariant

Aleksandr Gintsboerg, Russisch microbioloog en directeur van het Gameleja-Instituut dat het coronavaccin Spoetnik V heeft ontwikkeld, heeft maandag bevestigd dat een dubbele dosis van het Russische vaccin "beschermt tegen alle op dit moment gekende varianten, van de Britse variant tot de deltavariant, de Indische variant". Die woorden moeten de Russische bevolking aanmoedigen om zich te laten vaccineren.

Ook in Rusland grijpt de deltavariant van het coronavirus wild om zich heen: de variant leidt tot nieuwe besmettingrecords in Sint-Petersburg, in de hoofdstad Moskou en in de regio rond Moskou en in Sint-Petersburg. Sint-Petersburg telde maandag meer dan duizend nieuwe coronabesmettingen. Met 1.811 nieuwe coronabesmettingen telde de regio Moskou (waar Moskou zelf geen deel van uitmaakt) maandag de grootste stijging van het aantal coronagevallen op een dag tijd sinds het begin van de pandemie. 

De hoofdstad Moskou registreerde maandag dan weer 7.584 nieuwe coronabesmettingen. Volgens de burgemeester van Moskou, Sergej Sobjanin, gaat het in 90 procent van de nieuwe coronagevallen om de nog besmettelijkere deltavariant van het virus.

Totaalspektakel De Grote Schijn keert terug naar Rivierenhof in Antwerpen

Het totaalspektakel De Grote Schijn komt terug naar het Rivierenhof. Vorig jaar kon het evenement niet doorgaan door corona, maar dit jaar zal je in de herfst dus opnieuw van het totaalspektakel kunnen genieten. "We hebben er enorm naar uitgekeken", zegt bezieler Christophe Van Hostauijen.

Lees het volledige artikel hier:

Lichtshow in de metro om de terugkeer naar een normaler leven te vieren

De gezondheidsmaatregelen versoepelen. De coronacijfers blijven dalen. Er komt licht aan het einde van de tunnel. En precies daar speelt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB op in, met een lichtspel in de metrotunnel tussen de stations Kunst-Wet en Park. De actie maakt deel uit van de campagne "Get Back", die de Brusselaars aanmoedigt om Brussel weer tot leven te wekken. Bekijk hier de video van de MIVB:

Videospeler inladen...

Meer verkeer, maar nog altijd minder dan voor de coronapandemie

In de periode van maandag 14 juni tot en met vrijdag 18 juni heeft het Vlaams Verkeerscentrum op de Vlaamse snelwegen 2,3 procent minder verkeer geteld dan in dezelfde week in 2019. Het wordt wel drukker op de weg: op die dagen is 7,4 procent meer verkeer geregistreerd dan in de week voordien. Dat blijkt maandag uit de wekelijkse cijfers van het Vlaams Verkeerscentrum over de verkeersdrukte.

De filedruk lag in de periode van 14 tot en met 18 juni 33 procent lager dan in dezelfde week in 2019. Op de snelwegen in het Antwerpse lag de filezwaarte negentien procent lager, op de snelwegen in de regio Brussel 39 procent lager en op de snelwegen in het Gentse zelfs 61 procent lager.

Het Vlaams Verkeerscentrum vergelijkt de huidige verkeersdrukte met die van 2019, het laatste volledige jaar zonder coronacrisis, om de impact van de pandemie op het verkeer op de Vlaamse snelwegen in kaart te brengen. 

Minder dan zeshonderd nieuwe coronagevallen in Nederland

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn "maar" 585 Nederlanders positief getest op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 1 september, toen de tweede golf langzaam begon aan te zwellen.

Door het lage aantal meldingen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) daalt ook het gemiddelde. In de afgelopen zeven dagen zijn 6.049 nieuwe gevallen vastgesteld. Dat komt neer op 864 per dag en ook dat is het laagste peil in negen maanden tijd.

Er was één nieuw sterfgeval. In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM vijftien meldingen van sterfgevallen, het laagste cijfer sinds half september.

Meest gelezen