AFP or licensors

Steentjes die diamantkoorts in Zuid-Afrika veroorzaakten, blijken "maar" kwartsmineralen te zijn

De steentjes die onlangs in een dorp in Zuid-Afrika gevonden werden en leidden tot een toestroom van duizenden fortuinzoekers, blijken dan toch geen diamanten te zijn. Het gaat om kwartsmineralen, een van de meest voorkomende gesteenten in de aardkorst en dus veel minder kostbaar. Schrijnend voor de vele mensen die hoopten op deze manier een uitweg te vinden uit de armoede en werkloosheid waar Zuid-Afrika mee kampt.

Opmerkelijke beelden vorige week uit het dorp KwaHlati, in de zuidoostelijke provincie Kwazulu-Natal. Duizenden mensen zakten naar het plaatsje af om te zoeken naar steentjes waarvan ze vermoedden dat het diamanten waren. Eerder waren inwoners van het dorp al met schoppen en houwelen aan de slag gegaan, nadat iemand een onbekend gesteente gevonden had. Op die manier werden heel wat van die steentjes opgegraven.

Bekijk hier de beelden van de diamantkoorts in KwaHlati van vorige week. Het artikel gaat daaronder voort:

Videospeler inladen...

De overheid stuurde een team van experts ter plaatse om stalen van de bodem te verzamelen en te analyseren. En het resultaat van dat onderzoek is nu bekend. Het gaat niet om diamanten, wel om kwartskristallen. Een van de meest voorkomende minerale gesteenten in de aardkorst en bijgevolg ook veel minder kostbaar dan diamanten.

Het nieuws van dat onderzoek is een koude douche voor de vele fortuinzoekers. KwaHlati ligt in een van de armste gebieden in Zuid-Afrika. Het land kampt sowieso al met een torenhoge economische ongelijkheid en werkloosheid, en de coronacrisis heeft de problemen nog acuter gemaakt. De ontdekking van vermoedelijke diamanten legde de diepe frustraties bloot van mensen die wanhopig zijn om hun weg uit de armoede te vinden.

KwaHlati ligt geografisch gezien aan de rand van de Karoo, een halfwoestijnachtige landstreek die bekend staat om zijn dolerietheuvels.   Het is geen gebied waar normaliter diamanten gevonden worden.

De regering heeft mensen nu gevraagd om te stoppen met graven, omdat illegale mijnbouw een negatieve impact heeft op het milieu.

Meest gelezen