Nicolas Maeterlinck

Dit najaar nieuwe boekenbeurs in Kortrijk: "Feest van het Boek"

Net nadat bekend was geraakt dat er geen overnemer is gevonden voor de Boekenbeurs, kondigt de stad Kortrijk een nieuw initiatief aan: in de herfst komt er in Xpo Kortrijk een "Feest van het Boek". Het gaat om kersvers initiatief van een vijftiental uitgevers, zegt waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe van Kortrijk in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Vorige vrijdag nog wees de rechtbank de enige overnemer voor de Boekenbeurs af, en werd organisator Boek.be voor de keuze gesteld om in een afgeslankte versie verder te gaan of het faillissement aan te vragen. 

Maar nu kondigt waarnemend burgemeester Ruth Vandenberghe van Kortrijk een totaal nieuw maar erg gelijkaardig initiatief aan. In "De wereld vandaag" op Radio 1 vertelt ze dat een vijftiental Vlaamse en Nederlandse uitgevers de handen in elkaar hebben geslagen. Ze zullen vanaf dit najaar een "Feest van het boek" op poten zetten in Xpo Kortrijk. Precieze data zijn er nog niet, maar de nieuwe boekenbeurs zou net als de oude plaatsvinden om en rond de herfstvakantie.

De eerste editie zal wat kleinschaliger beginnen dan wat we gewoon zijn van de Boekenbeurs in Antwerpen. Maar het opzet zou gelijkaardig zijn: veel standjes van uitgeverijen, veel beleving en evenementen, en een massa boeken die ter plaatse gekocht kunnen worden.

Beluister hier het gesprek met waarnemend burgemeester van Kortrijk Ruth Vandenberghe in "De wereld vandaag" op Radio 1:

De bedoeling is om het opzet in de komende jaren geleidelijk uit te breiden, en ook om er een digitaal luik aan toe te voegen, zegt een trotse burgemeester Vandenberghe: "We hebben allemaal in het coronatijdperk de hybride en online mogelijkheden ontdekt, dus die zullen zeker aan bod komen."

Waarom Kortrijk?

Waarom Kortrijk? "Omdat het hier is dat het gebeurt" zegt een trotse burgemeester: "De uitgevers hebben een aantal steden vergeleken. En onze site Xpo heeft een fantastische infrastructuur, en heeft haar strepen al verdiend op het vlak van organiseren van grote beurzen. Er is ook de goede ligging, goede mobiliteit en een grote parking. En Kortrijk is een stad die heel dynamisch is, heel creatief."

Kortrijk is een stad die heel dynamisch is, heel creatief. Het is hier dat het gebeurt.

Ruth Vandenberghe, waarnemend burgemeester Kortrijk

"En wij kunnen dat nieuwe boekeninitiatief omkaderen met nieuwe initiatieven in onze stad", voegt de burgemeester daaraan toe. "Zo koppelen we er "Memento" aan, dat is ook een nieuwe literair evenement dat een groot succes kent. De provincie komt ook met een kennisfestival, een wetenschapsfestival. Dus het is echt de bedoeling om alle soorten mensen en alle generaties te bereiken in de stad, de streek en op de site van Xpo."

Meest gelezen