vrouw werkt in fabriek

Aantal werknemers met voltijdse job op hoogste niveau in 4 jaar tijd

Nooit waren er in de afgelopen vier jaar meer werknemers voltijds aan de slag. 63,7 procent van hen werkt voltijds, tegenover 61,4 procent vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers van HR-bedrijf Acerta.

De afgelopen jaren is er door de krapte op de arbeidsmarkt een duidelijke trend naar meer voltijdse jobs. Ook het aantal werknemers dat vier vijfde of meer aan de slag is, stijgt de laatste jaren gestaag tot 78%. Dat stelt HR-dienstenbedrijf Acerta op basis van de werkelijke gegevens van 330.000 werknemers in dienst bij meer dan 35.000 werkgevers uit de private sector.

Die stijgingen gaan ten koste van de jobs die maar een halftijdse tewerkstelling of minder garanderen. Het aandeel van zulke jobs is de afgelopen vijf jaar gekelderd: van 14,1 % naar 11,4 % van de werknemers.

De coronacrisis is een van de redenen geweest dat het aantal halftijdse contracten sterk is gedaald

Dirk Vanderhoydonck, Director Flexsourcing bij Acerta

"De coronacrisis is een van de redenen geweest dat het aantal contracten met een halftijdse tewerkstelling of minder sterk is gedaald", stelt Dirk Vanderhoydonck, Director Flexsourcing bij Acerta. "Als er zich een crisis voordoet, sneuvelen die jobs eerst, zij zijn de spreekwoordelijke kanaries in de koolmijn. Trekt de economie terug aan, dan komen eerst de "kleine" jobs vermoedelijk wel terug, evenals de interims. De volgende stap is dat interims langere contracten worden, waarna er weer meer rechtstreeks tussen werkgevers en werknemers contracten van onbepaalde duur worden gesloten."

Bedrijven die in de relance na corona op zoek zijn naar extra krachten, kijken volgens de analyse van Acerta best eerst binnen de eigen organisatie. Daar zit nog een potentieel van 300.000 voltijdse equivalenten, als ondernemingen er tenminste in slagen om mensen die minder werken voltijds aan de bak te krijgen.

Meest gelezen