Honderden gestolen archeologische voorwerpen teruggevonden bij Antwerpse verzamelaar en teruggestuurd naar Italië

Een oude en zeldzame collectie van bijna 800 archeologische artefacten en stukken aardewerk is met steun van Eurojust uit België teruggebracht naar Italië. De voorwerpen werden zonder toestemming opgegraven in Apulië, in Italië en waren in het bezit van een Antwerpse kunstverzamelaar. De collectie gaat terug tot 600 voor Christus en omvat een zeldzame Daunische grafsteen. De stukken hebben een geschatte totaalwaarde van 11 miljoen euro. 

Een zeldzame collectie met illegaal opgegraven voorwerpen uit Italië wordt nu terug opgestuurd naar Italië. De collectie was in het bezit van een Antwerpse verzamelaar. Een van de opmerkelijkste stukken uit de verzameling was een Daunische grafsteen. De waarde van de collectie wordt geschat op 11 miljoen euro. 

Verzamelaar geïdentificeerd dankzij grafsteen

Het onderzoek werd in 2017 opgestart in Italië. Speurders zijn er daar in geslaagd de Belgische verzamelaar te identificeren, dankzij de zeldzame grafsteen die hij tentoonstelde in Genève en Parijs. Er ontbrak een deel van de steen met een opschrift, dat bewaard werd in het Archeologisch museum van Trinitapoli. De autoriteiten konden een verband leggen tussen het stuk in het museum en de tentoongestelde grafsteen. Zo kwamen ze uiteindelijk bij de Antwerpse verzamelaar terecht. 

Naast de grafsteen werden er ook opgegraven voorwerpen en stukken aardewerk teruggevonden van 600 tot 300 voor Christus. De volledige collectie die in Antwerpen gevonden is, wordt teruggebracht naar Italië. De antiekhandelaar heeft verschillende pogingen gedaan om de overdracht tegen de houden. Voorlopig zou hij nog op vrije voeten zijn. Verder onderzoek wordt in Italië gevoerd. 

Meest gelezen