"Iedereen met 5 gram juridisch verstand zou het met mij eens zijn", zegt advocaat na wrakingsverzoek in zaak-Sanda Dia

"Het is niet mijn bedoeling om tijd te rekken, ik wil alleen maar een eerlijk proces met een deftig georganiseerd debat", motiveert advocaat Joris Van Cauter de wrakingsprocedure tegen de voorzitster van de raadkamer in Hasselt die de zaak-Sanda Dia behandelt. Het hof van beroep in Antwerpen neemt volgende week maandag een beslissing over het wrakingsverzoek. 

Het wrakingsverzoek van advocaat Joris Van Cauter is vanmiddag behandeld voor het hof van beroep van Antwerpen. Van Cauter, die een van de Reuzengommers verdedigt, vindt dat de voorzitster zich vooringenomen heeft getoond in de communicatie.

Bekijk hier een overzicht van de zaak in 1 minuut en lees eronder verder:

Videospeler inladen...

"Mijn voornaamste bekommernis is dat ik een eerlijk proces krijg en dat mijn cliënt een eerlijk proces krijgt, waarin alle partijen gelijk behandeld en gelijk gehoord worden en op zijn minst gehoord worden", legt Van Cauter uit in "De wereld vandaag".

"De indruk is hier ontstaan dat dat niet het geval zou zijn. Dat concludeer ik op basis van de communicatie van de rechtbank, waarbij de rechtbank gecommuniceerd heeft naar een aantal partijen zonder mij daarvan in te lichten. De rechtbank heeft geschreven naar partijen zonder dat ik daar kennis van gekregen heb."

"Het omgekeerde is ook gebeurd. De rechtbank heeft bepaalde beslissingen genomen ten aanzien van mij, zonder de andere partijen daarvan op de hoogte te brengen. Dat is natuurlijk een cruciaal iets in een proces. Een rechter moet met een stem spreken en alle partijen moeten dezelfde stem kunnen horen. Een rechter mag niet in het oor van de ene partij fluisteren en dan een beetje later in het oor van een andere partij gaan fluisteren. Zo krijg je geen eerlijk debat. Dat is wat ik problematisch vind in dit dossier."

Iedereen die vijf gram juridisch verstand heeft en de zaak zou kennen, zou het met mij eens zijn
advocaat Joris Van Cauter

Volgens Van Cauter is de zitting in het hof van beroep in Antwerpen goed verlopen, zoals dat gebruikelijk is voor een hof van beroep. "Ik heb mijn verzoek toegelicht en daar zijn dan standpunten over ingenomen door andere partijen en daar heeft het openbaar ministerie een advies in verleend. Het is heel sereen behandeld in een rechtszaal. Dat vind ik comfortabel, dat het niet in een of andere studio of op het papier van de krant is gebeurd."

"Ik denk dat 90 procent van de advocaten het met mij eens is. Iedereen die vijf gram juridisch verstand heeft en de zaak zou kennen, zou het met mij eens zijn."

Van Cauter is niet te spreken over de kritiek die hij van enkele collega's heeft gekregen. "Ik denk dat meester Luyckx (advocaat van twee andere studenten die samen met Dia werden gedoopt) een kans gemist heeft om te zwijgen. Het is nooit verstandig om uit een zittingszaal te komen en je onmiddellijk naar de camera’s te begeven. Dan een reactie geven in the heat of the moment is niet verstandig. Op dat ogenblik had hij geen kennis van het wrakingsverzoek. Dat is ook gebruikelijk, want een wrakingsprocedure is niet tegensprekelijk. Dat is een procedure tussen mij en de gewraakte rechter. Daar is hij niet in betrokken. Hij kende mijn argumenten niet en heeft er wel commentaar op gegeven."

Meester Van Cauter benadrukt nogmaals dat hij geen vertragingsmanoeuvre heeft uitgevoerd. "Het is niet mijn bedoeling om tijd te rekken. Daar zijn andere manieren voor, dan moet je dat niet met een wrakingsprocedure doen. Het gerechtelijk wetboek schrijft de meest strikte termijnen voor voor een wrakingsprocedure. Je kan daar onmogelijk tijd mee winnen. Mijn bedoeling is om tot een eerlijk proces te komen en een deftig georganiseerd debat."

De zaak lijkt te zullen verhuizen naar september. Hoe zit dat precies? Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen