radio 2

Installaties van Paradise 2021 in Kortrijk bijna klaar

Zaterdag 26 juni start Paradise, de tweede triënnale van Kortrijk. De ontwerpfase door de kunstenaars is al een tijdje achter de rug. Nu is het aan het gespecialiseerde ‘voetvolk’ voor de uitvoering van de ontwerpen. “Vandaag bouwen we op in de gietende regen, dat is niet altijd even prettig. Maar als het af is, gloeien we toch van trots dat we mochten meewerken aan zo'n kunstfestival”, zegt Jens Neyrinck van Aktractie. 

Aktractie (onderdeel van CAW Zuid-West-Vlaanderen) wil jongeren activeren in specifieke werkomstandigheden. “Hier hangen we honderden paneeltjes aan een framewerk van dertig meter lang in het Begijnhofpark. De werkjes werden gemaakt in de scholen van Zuid-West-Vlaanderen. Vraag me niet hoe de installatie heet, ik ben de kunstenaar niet, enkel de uitvoerder. Maar we hopen dat Ugo Rondinone, de man die het ontworpen heeft, wel tevreden zal zijn als hij eens komt kijken.” 

32 hedendaagse kunstenaars

Voor Paradise selecteerden curatoren Hilde Teerlinck en Patrick Ronse 32 hedendaagse kunstenaars, onder wie negen Belgen, die verspreid over een twintigtal locaties in Kortrijk elk een eigen interpretatie geven aan het concept ‘Paradise’. 

“We voelen weinig stress ook al staat de opening voor de deur, dat is eerder iets voor de curatoren”, glimlacht Remco Redant van Aorta. Het bedrijfje uit Gentbrugge is gespecialiseerd in art handling en de op- en afbouw van tentoonstellingen. “Leuk werk en een hele uitdaging om samen te werken met interessante mensen. Nu hangen we tientallen pendules op in een zaal van Museum 1302, een werk van William Forsythe. Het ziet er prachtig uit!”

Muur "papieren" en Rubens ophangen

Een art handler moet van alle markten thuis zijn. “We zijn schrijnwerker, lasser, elektricien of schilder, werken op grote hoogte, kruipen over de vloer, behangen muren of geven een schilderij van Rubens een mooie plaats in een zaal. Je moet praktisch ingesteld zijn en zeer flexibel”, zegt Bart Slangen van FABRI3Q. 

De Gentenaar is samen met zijn collega’s bezig aan een installatie van de Zweed Jacob Dahlgren in het Begijnhof van Kortrijk. “Het is onze derde opdracht voor Paradise. Vorige week maakten we de lege bibliotheek van de Slowaak Jaro Varga. Ik vind beide projecten geslaagd. Echt de moeite om eens op het gemak te bekijken. Wat ik zeker zal doen, samen met een paar vrienden!” Paradise loopt van 26 juni tot 24 oktober 2021 in Kortrijk. Meer info vind je op www.paradisekortrijk.be. 

Meest gelezen