Einde aan zoektocht naar Jürgen Conings haalt ook internationale media

De zoektocht naar de voortvluchtige terreurverdachte Jürgen Conings haalde meer dan een maand geleden de wereldpers, tot in Turkije en Rusland toe. Het nieuws dat zijn lichaam teruggevonden is, wordt nu ook door de buitenlandse media opgepikt.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

NOS

"Federaal parket bevestigt dat gevonden lichaam dat van Belgische militair Conings is", schrijft de Nederlandse openbare omroep NOS. Ze citeren het parket, dat het heeft over zelfdoding als vermoedelijke doodsoorzaak, en verwijzen ook naar de wake bij het huis van Conings vlak bij de grens met Nederland. In een ander artikel komt ook Johan Tollenaere, de burgemeester van Maaseik, aan het woord. Hij zegt te beseffen dat het "zeer bizar" is en zelfs "ongeloofwaardig" dat hij als burgemeester het lichaam heeft gevonden tijdens een fietstocht. "Een van mijn vrienden heeft de rit uitgezet. Hoe het kan dat wij bij het lijk zijn uitgekomen en gespecialiseerde diensten niet, is mij een raadsel", klinkt het.

Bild

Bild, de grootste krant van Duitsland, brengt het nieuws over Jürgen Conings aan de hand van het verhaal van de jager die naar eigen zeggen het lichaam van de terreurverdachte gevonden heeft. Bild zegt ook beelden gezien te hebben van het lichaam, maar toont ze zelf niet. In de sensationele titel wordt ook nog gesproken over "de Belgische Rambo".

BBC

"Lichaam van voortvluchtige, extreemrechtse Belgische militair teruggevonden", titelt de Britse openbare omroep BBC. Ze schetsen het verhaal van Conings en verwijzen naar de brieven die hij achtergelaten had. Daarin schreef hij dat hij "niet langer kon leven in een maatschappij waar politici en virologen alles van ons afgenomen hebben". Ook de vraag hoe het kan dat Conings toegang had tot militaire wapens, komt ter sprake.

The Guardian

"Lichaam ontdekt na zoektocht naar Belgische extreemrechtse soldaat", is ook de insteek van de Britse krant The Guardian. Ze vatten het verhaal van de meer dan een maand durende zoektocht samen en kaartten aan dat de zaak de federale regering in verlegenheid heeft gebracht ("the affair was an embarrassment for the government", red). Conings was drie maanden voor zijn verdwijning op een lijst beland voor zijn extreemrechtse sympathieën, lezen we. Daarmee verwijst The Guardian naar de lijst van het OCAD, het coördinatieorgaan voor dreigingsanalyse in ons land.

CNN

"Rechtse extremist die Belgische topdokter bedreigde, lijkt zichzelf van het leven te hebben beroofd", lezen we bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. Ook hier krijgen we een samenvatting van de zoektocht naar Jürgen Conings, die bedreigingen had geuit aan het adres van Marc Van Ranst, "die een belangrijke rol speelt in de manier waarop het land de strijd aanbindt met COVID-19."

Al Jazeera

"Voortvluchtige extreemrechtse Belgische militair dood teruggevonden", zegt de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Ook hier wordt het verhaal van Conings en de zoektocht die meer dan een maand duurde, nog eens onder de loep genomen. "Honderden manschappen doorzochten een gebied in het noordoosten van België na de verdwijning van Conings, die op een antiterreurlijst stond", klinkt het.

Meest gelezen