Kerkuilen hebben veel jongen door goed muizenjaar

Er zijn dit jaar al heel wat jonge kerkuilen geboren in Limburg. De kerkuilen hebben dit jaar veel jongen, er zijn al verschillende broedsels gevonden met 5 of 6 jongen. Dat komt doordat er veel muizen zijn dit jaar, en dus veel voedsel voor de uilen. 

Kerkuilen hebben gemiddeld 3 of 4 jongen, maar omdat er veel muizen zijn, is er veel eten beschikbaar en hebben de uilen dan ook meer jongen. "Dit jaar hebben we meerdere nesten met 5 jongen, een behoorlijk aantal", zegt vogelringer Herman Berghmans. Maar er zijn ook wat lege nesten, omdat er ook wat kerkuilen gestorven zijn in de strenge winter." Er zijn nu al 123 jongen geteld, maar er moeten nog heel wat nestkasten gecontroleerd worden. 

Patrick Schuurmans van de Limburgse Kerkuilwerkgroep is blij dat de kerkuil terug een plaats kreeg in de natuur. “We zijn 40 jaar actief en het aantal broedparen in Vlaanderen is van 100 gestegen tot 1.000", zegt hij. "Maar een strenge winter kan nefast zijn voor de kerkuilen en er vallen ook nog veel verkeersslachtoffers. Tijdens het ringen vinden we soms dode kerkuilen in de kisten die gestorven zijn nadat ze vergiftigde muizen aten." Het is ook afwachten hoe het de jongen verder vergaat, want maar 20% van de jonge vogels overleeft het eerste levensjaar. 

(lees verder onder de foto)

Vette kerkuilen

In Lummen heeft Berghmans het afgelopen weekend 5 jongen geringd. Ze worden ook opgemeten en gewogen. "Het wegen doen we om hun conditie in te schatten, deze wegen tussen 325 en 340 gram. Dat zijn goede vette kerkuilen, zij hebben veel eten gehad." Ook de vleugellengte wordt opgemeten. "Zo berekenen wij met een computerprogramma hun leeftijd. Elke dag groeit de vleugel bij. Als we hun leeftijd kennen, weten we ook wanneer het ei is gelegd." Al bij al is Berghmans tevreden, dit jaar. "Ik zie een goed broedresultaat, we gaan naar een goed broedseizoen!"

Meest gelezen