Archieffoto: ter illustratie

Nieuw leven geblazen in Wilrijkse kinderboerderij : "Onze ambities liggen hoog"  

Na een jarenlang juridisch steekspel kunnen de stad Antwerpen en het district Wilrijk eindelijk weer op zoek naar een uitbater voor de kinderboerderij.  De boerderij, die al twee jaar leegstaat, moet een sociaal, educatief en ecologisch centrum worden met speciale aandacht voor kwetsbare jongeren. Schepen voor Leefmilieu en  Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit) hoopt snel iedereen terug te verwelkomen: "De boerderij heeft een rijk verleden en een beloftevolle toekomst." 

De kinderboerderij in Wilrijk was lange tijd een vast begrip. Decennialang leerden kinderen uit de stad hoe het er op een boerderij aan toe gaat. Met de zoektocht naar een nieuwe uitbater is een eerste stap gezet om de kinderboerderij op te knappen en weer toegankelijk te maken voor het grote publiek, zegt Meeuws: "Ik ben ongelofelijk blij dat we deze fantastische plek eindelijk nieuw leven kunnen inblazen. De kinderboerderij in Wilrijk heeft een rijke geschiedenis en wacht een beloftevolle toekomst."

Om die beloftevolle toekomst waar te maken dienen kandidaten een sociaal, educatief en ecologisch project op poten te zetten. De uitbater moet zorgen voor een basisaanbod aan activiteiten rond natuur, milieu en landbouw. Zowel families als scholen kunnen dan op de boerderij samenkomen en bijleren. Er zal ook extra aandacht uitgaan naar kwetsbare jongeren uit de bijzondere jeugdzorg.  

De nieuwe kinderboerderij moet er een worden met veel aandacht voor educatie, spelen en dierenwelzijn.
Districsburgemeester Kristof Bossuyt (NV-A)

De nieuwe uitbater zal een contract aangaan voor een periode van 18 jaar. Met die concessie wordt de kinderboerderij gratis ter beschikking gesteld. Op de site staan een hoofdgebouw, een leslokaal met sanitair, een lemen bakhuis, een serre en stallen. Daarrond liggen weilanden en boomgaarden. De stad geeft een eenmalige toelage om de gebouwen te renoveren en het hele terrein te onderhouden.  Kandidaten kunnen zich melden bij AG Vespa tot op 4 oktober. 

Procedureslag

Het heeft de stad en het district  enorm veel moeite gekost om tot op dit punt te geraken. In 2015 wilde de stad de werking vernieuwen, dus sloot ze een contract  met de private uitbater Greenmarx. Die kreeg een contract van 30 jaar en moest er een echte stadsboerderij van maken door onder andere echt aan landbouw te beginnen doen op het domein. 

In 2017 luidde toenmalig districtsraadlid Johan Peeters  de alarmbel. Op Facebook beweerde hij dat de boerderij verloederd was. Er leefden volgens hem nog nauwelijks dieren. Er vond geen enkele vorm van educatie meer plaats.  Nog hetzelfde jaar besloot de gemeenteraad om de samenwerking met Greenmarx stop te zetten. Die beslissing mondde uit in een juridisch steekspel waarbij beide partijen elkaar verweten zich niet aan de afspraken te houden. Greenmarx trok tweemaal naar de rechtbank en verloor twee keer. In april van dit jaar volgde pas de definitieve uitspraak. 

Meest gelezen