Boek "Leuven Wielerstad", waar Michel Wuyts wielerliefde ontdekte en José De Cauwer als enige Belg Tourrit won

Dat Leuven dit jaar dé Belgische wielerstad bij uitstek is, komt natuurlijk door het WK Wielrennen dat er in september wordt georganiseerd. Maar wat velen misschien niet weten is dat Leuven een rijke wielergeschiedenis kent van zo'n 140 jaar oud. In het boek 'Leuven Wielerstad': In het wiel van het WK 2021, vertelt auteur Gunter Hauspie samen met illustrator Reinhart Croon meer over het Leuvense wielerverleden aan de hand van anekdotes, etappes en tekeningen. 

"Leuven Wielerstad" is het eerste boek ooit dat alle wielverhalen uit het 140-jarige wielerverleden van de stad en omgeving bundelt", vertelt auteur Gunter Hauspie. "Dit is nog nooit gebeurd, dus met het EK in aantocht vonden we dat dit het moment was om deze mooie wielerverhalen te bundelen. Het gaat om verhalen die zelfs heel weinig Leuvenaars kennen."

Jef 'Poeske' Scherens

Eén van die verhalen is dat de allereerste Belgisch kampioen wielrennen uit Leuven kwam. "Dat kampioenschap was in 1884 en toen werd nog met hoge bi's gekoerst, die gekke fietsen met een groot voorwiel en klein achterwiel", vertelt Hauspie. "En het was inderdaad een Leuvense student die toen op de dijk in Oostende het hoogste schavotje haalde." Daarnaast lees je in het boek ook het verhaal van de Leuvense sprintbom Jef ‘Poeske’ Scherens, die heel lang het recordaantal wereldtitels op zijn naam had staan. En misschien weten sommige Leuvenaars ook nog dat de Keizersberg in 1958 de eerste officiële ‘berg’ van de Tour de France was. 

Als enige Belg heb ik hier een Touretappe kunnen winnen

José De Cauwer

Zelfs huidig wielercommentator José De Cauwer wordt vermeld. "In Leuven is er ooit een Touretappe geweest en ik was daar als een van de vele Belgen bij", vertelt De Cauwer. "Echter maakte ik als enige Belg deel uit van een volledige Nederlandse ploeg, waarmee ik een heel korte ploegentijdrit in Leuven reed. En die hebben we gewonnen. Dus ik ben tot op heden de enige Belg die een Touretappe in Leuven heeft gewonnen."

Toen ik De Jokke in Leuven zag verliezen, groeide bij mij het besef dat ik later iets met wielrennen wou doen

Michel Wuyts

Wie José De Cauwer zegt, denkt natuurlijk ook meteen aan sportjournalist Michel Wuyts, die het voorwoord schreef. "Ik ben van Leuven en mijn vader en mijn oom namen mij hier in Leuven mee naar enkele koersen", vertelt Wuyts. "Het is in Leuven dat ik De Jokke (Jos Wouters) tijdens de Grote Prijs Jef Scherens zag verliezen. Iedereen was aan het grinniken, maar ik niet, ik zag op dat moment de treurnis in zijn ogen. Op dat moment groeide bij mij het besef dat de kans groot was dat ik later iets zou doen met het wielrennen.  

Lees verder onder de foto 

Gunter Hauspie

Fietsroutes

'Leuven Wielerstad,  In het wiel van het WK 2021' is intussen te koop in de boekhandel. Volgens Michel Wuyts een echter aanrader: "Het is bijzonder frivool, het is fantastisch mooi geschreven vol, anekdotes en portretjes.  Maar het is ook doeboek, er zitten verschillende fietsroutes in, een platte Leuvense route en een golvende Leuvense route. Voor elk wat wils." 

Gunter Hauspie

Meest gelezen