Nicolas Maeterlinck

Onderzoekscommissie naar PFOS-vervuiling gaat vrijdag van start

De onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement die de PFOS-vervuiling zal onderzoeken, gaat komende vrijdag van start met een eerste vergadering. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement heeft vanmiddag het licht op groen gezet voor de oprichting van die onderzoekscommissie. Ten laatste op 31 januari volgend jaar moet de onderzoekscommissie haar eindverslag afleveren.

De onderzoekscommissie zal bestaan uit 15 leden. Dat betekent dat de uiterst-linkse oppositiepartij PVDA geen zetel zal krijgen in de commissie. Volgens het systeem zouden er namelijk 27 commissieleden moeten worden voorzien om een PVDA-parlementslid te kunnen opnemen, wat erg veel is.

Er is nog gediscussieerd geweest om de PVDA toch volwaardig mee op te nemen, maar dat is er uiteindelijk niet doorgekomen. De partij mag wel aanwezig zijn in de onderzoekscommissie, maar kan geen vragen stellen of meestemmen. "De Vlaamse meerderheidspartijen hebben beslist om ons het zwijgen op te leggen", reageert PVDA-parlementslid Jos D'Haese.

Tegen woensdag moeten de andere partijen hun lijst klaar hebben van wie voor hen in de commissie zal zitten.  Dan moet de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement alles goedkeuren. Als grootste fractie krijgt N-VA vijf leden, Vlaams Belang drie, elk twee voor CD&V, Open VLD, en Groen en Vooruit mag één iemand afvaardigen. Officieel zal de onderzoekscommissie "parlementaire onderzoekscommissie PFAS-PFOS" heten. Op 31 januari 2022 moet ze haar eindverslag klaarhebben.

Nu vrijdag staat alvast de installatievergadering van de onderzoekscommissie op de agenda. Daar zal ook de voorzitter aangeduid worden. Vraag is of die post voor iemand uit de oppositie zal zijn. "Dat zou goed zijn voor de geloofwaardigheid van zo'n commissie. CD&V - nochtans ook betrokken partij - gaat daarmee alvast akkoord", zegt VRT-Wetstraatjournalist Ivan De Vadder.

Volgens nieuwssite Newsymonkey wordt daarbij vooral gekeken in de richting van Vooruit-parlementslid Hannes Anaf. Anaf zelf noemt dat "voorbarig", maar klinkt wel enthousiast en zou naar eigen zeggen geen neen zeggen om die taak op zich te nemen. 

Zwarte pieten

Er zijn wel een aantal pertinente vragen waarover de parlementaire onderzoekscommissie zich zal moeten buigen in het hele PFOS-schandaal. "Afgelopen weekend was er alvast het spelletje van de zwarte piet naar elkaar doorschuiven, al dan niet subtiel", observeert Ivan De Vadder.

En wie zal zich dan moeten komen verantwoorden? "Het is bijvoorbeeld opvallend dat een topvrouw van een Vlaamse administratie (de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij) via een advocaat moet beginnen te communiceren. Ook zij voelt wellicht dat zij een perfecte kandidaat is om als eerste die zwarte piet doorgeschoven te krijgen", aldus De Vadder.

Al zijn er nog een reeks andere kandidaten. "In een land waarin particratie zo zwaar weegt op het hele politieke gebeuren moet je ook in de richting van politieke partijen kijken. En er staat een hele lijst ministers klaar van zowat alle partijen die ooit verantwoordelijkheid hebben gehad. "

Beluister de analyse van Wetstraatspecialist Ivan De Vadder in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen