Ook sporen van PFOS aangetroffen in bodem in Beveren: "Bekijken welke maatregelen we moeten treffen"

Uit bodemonderzoek blijkt dat ook in de Oost-Vlaamse gemeente Beveren sporen van de giftige stof PFOS zitten. De gemeente liet het onderzoek uitvoeren nadat er PFOS-vervuiling was ontdekt op en rond het  bedrijventerrein van de 3M-fabriek in buurgemeente Zwijndrecht. Voor de bewoners is er bemoedigend nieuws, want  in het woongebied zijn de normen nergens overschreden. 

Ook in de gemeente Beveren gingen de alarmbellen af  toen de PFOS-verontreiniging rond de 3M-fabriek ten noorden van buurgemeente Zwijndrecht aan het licht kwam. Daarom liet de gemeente een aantal bodem- en grondwaterstalen nemen en analyseren. 

Die werden genomen in de Kloetstraat, aan het Chiro-lokaal in Kallo, in de Kalishoekstraat en langs de N70. Van drie van de vier bodemstalen zijn de resultaten nu bekend. Op de resultaten van het staal in de Kalishoekstraat is het nog wachten.

“Zoals kon verwacht worden, hebben ook wij in de bodem overal PFOS teruggevonden”, zegt burgemeester Marc Van de Vijver. 

Uiteraard is dit geen goed nieuws , maar de resultaten tonen gelukkig aan dat de vervuiling in Beveren minder groot is dan in het naburige Zwijndrecht
Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester Beveren

Norm voor woongebied niet te hoog, voor landbouwgebied wel

Voor de inwoners van Beveren is er wel bemoedigend nieuws, want in woongebieden is de bodemsaneringsnorm nergens overschreden, ouders kunnen hun kinderen er dus zorgeloos in de tuin laten spelen. 

Slechter nieuws is er voor landbouw- en natuurgebied, want daar zijn de normen wel overschreden. "Die normen zijn bijna 5 maal strenger en worden in alle stalen overschreden", zegt Van De Vijver. 

We laten deze zaak niet rusten. We blijven overleggen over de aanpak van de verontreiniging, om de gezondheid van onze inwoners te beschermen.
Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester Beveren

Verdere stappen

De gemeente Beveren plant nog verder onderzoek: "In samenspraak met de Vlaamse opdrachthouder willen we de stalen anaysleren. Verder zullen er ook bloedafnames gebeuren bij mensen in een straal van 3 km omheen 3M. Die moeten aantonen in hoeverre de bewoners zijn blootgesteld aan de gevaarlijke stoffen, en kan worden nagegaan of er een verband kan gelegd worden met eventuele gezondheidsproblemen.  

Pas volgende week zijn ook de resultaten van de grondwaterstalen bekend. 

Meest gelezen