Joel Hoylaerts

Overleg met burgemeesters Boom en Rumst levert niets op: voorlopig geen vergunning voor Tomorrowland

De burgemeesters van Boom en Rumst blijven bij hun weigering om een vergunning af te leveren voor het dancefestival Tomorrrowland. Dat zegt de woordvoerder van minister-president Jan Jambon, bij wie overleg met de burgemeesters plaatsvond. Het ging om een "constructief overleg", maar "de context is op dit moment niet van die aard voor de burgemeesters om terug te komen op hun beslissing."

Het overleg over het al of niet doorgaan van het dancefestival Tomorrowland heeft voorlopig niets opgeleverd.  Op het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon is overlegd met de burgemeesters van Boom en Rumst. Die zagen het niet zitten dat het festival zou doorgaan eind augustus en begin september. Ze vinden de risico's voor de openbare veiligheid en gezondheid te groot.

Bij het overleg waren behalve Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) ook Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) en federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) aanwezig. Ook Antwerps gouverneur Cahthy Berx was erbij. 

Ze bekeken samen met de burgemeesters hoe ze konden helpen om het festival alsnog doorgang te laten vinden. Het ging om een constructief gesprek, zo is achteraf meegedeeld, maar de context is op dit moment niet van aard om de burgemeesters te laten terugkomen op hun eerdere weigering. De antwoorden of garanties volstonden dus niet. De burgemeesters zijn ook meteen na het overleg vertrokken zonder nog iets te zeggen.

Burgemeesters en ministers reageren niet voor de camera na het overleg. De vereniging van buren van Tomorrowland reageert wel. Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Buurtbewoners

Ook de buurtbewoners zien het dancefestival dit jaar liever niet komen. De wijkraad van de drie wijken rond De Schorre in Boom wil dat Tomorrowland dit jaar nog niet georganiseerd wordt. 

De buurtbewoners  geloven niet dat het coronaveilig kan verlopen, aangezien er vele duizenden bezoekers per dag verwacht worden, en tests en attesten geen 100 procent zekerheid bieden. Daarnaast zien ze het niet zitten dat het niet in juli, maar eind augustus en begin september zou georganiseerd worden, wanneer het schooljaar weer start. 

De organisatoren kunnen nog altijd een nieuwe aanvraag indienen, die dan door de burgemeesters opnieuw kan beoordeeld worden. De Vlaamse en federale regeringen staan klaar om te helpen waar mogelijk, maar de eindbeslissing ligt wel bij de burgemeesters. 

Bekijk hieronder reacties van buurtbewoners op een eventuele nieuwe editie van Tomorrowland dit jaar: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen