Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Parlementsverkiezingen in Ethiopië: premier Abiy Ahmed zal winnen, maar niet zoals hij het wilde

In Ethiopië gaan de uitgestelde verkiezingen van parlement en lokale besturen vandaag toch door, ondanks het conflict in Tigray en op andere plaatsen. Premier Abiy Ahmed hoopte er met zijn Welvaartspartij de meest democratische verkiezingen ooit van te maken. Maar vijf oppositiepartijen boycotten de stembusgang en in ruim 100 van de 547 kiesdictricten blijven de stembureaus dicht. 

Beluister hieronder het gesprek met journaliste Katrien Vanderschoot in "De ochtend" en/of lees verder:

Veel ogen zijn gericht op Ethiopië vandaag. Want ondanks het aanhoudende conflict in de regio Tigray en veel logistieke problemen vinden daar toch parlementsverkiezingen plaats. Premier Abiy Ahmed noemt de verkiezingen "de eerste poging van zijn land om vrije en eerlijke verkiezingen te houden".  

Abiy Ahmed kwam aan de macht in 2018. Dat gebeurde nadat de eenheidspartij EPDRF uit Tigray dertig jaar met ijzeren hand had geregeerd. De regeringspartij haalde telkens monsterscores bij de verkiezingen. De vorige premier Hailemariam Desalegn was onder druk van straatprotest opgestapt en de jonge Abiy, toen 41,  werd als verfrissend beschouwd: hij kwam op met een andere partij, de Welvaartspartij, hij kwam zelf uit de Oromo-bevolkingsgroep en leek een breuk te maken met het verleden. Abiy beloofde democratie,  liet politieke gevangenen en oppositiefiguren vrij en sloot vrede met aartsvijand Eritrea. Daarvoor won hij in 2019 de Nobelprijs voor de Vrede. (Lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Abiy heeft altijd gezegd dat hij zijn mandaat wilde legitimeren, dat hij dus echt wilde verkozen worden. Maar de hervormingen gingen slabakken. vorig jaar werden de verkiezingen uitgesteld door de coronacrisis. Tegelijk begon hij toch steeds meer in conflict te geraken met bevolkingsgroepen en opposanten. Hun tegenstand werd volgens mensenrechtenorganisaties steeds feller onderdrukt. 

Etterbuil Tigray

Maar de grootste etterbuil is toch de opstandsige regio Tigray. De Ethiopische regering krijgt steeds meer kritiek van alle kanten voor het grootschalige offensief van november vorig jaar. Niet alleen vielen er duizenden burgerslachtoffers, maar 2 miljoen anderen sloegen op de vlucht. Bovendien zijn er steeds meer aanwijzingen dat de landbouwers hun grond niet mogen bewerken. De Verenigde Naties waarschuwen voor een hongersnood van de schaal van 1985. 350.000 mensen dreigen van honger om te komen. 

 In de 38 districten van Tigray wordt vandaag nog niet gestemd  en ook niet in nog eens tientallen andere districten in heel het land, omwille van onveiligheid, of omdat het kiesmateriaal niet ter plaatse raakte. Voor de kiesoperaties wordt het leger ingezet, en dat is massaal ontplooid in Tigray. 

Boycot

Maar ook in Ethiopië zelf blijft het rommelen. Enkele belangrijke oppositiepartijen boycotten de verkiezingen . Sommige anderen zeggen dat ze niet op campagne zijn kunnen of mogen gaan. Vijf oppositiepartijen hebben daarover gisteren nog een gezamenlijke mededeling gedaan, en zeggen dat er kandidaten waren afgeranseld of vermoord. Telkens opnieuw ontkent de Welvaartspartij van premier Abiy alle aantijgingen. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal 13u":

Videospeler inladen...

Meest gelezen