Rivierpark Scheldevallei kandidaat-nationaal park: "12.000 hectare unieke natuur van Gent tot Antwerpen"

De hele zomer lang zijn er in het Rivierpark Scheldevallei allerlei activiteiten langs het water: de Schelde, de Durme en de Rupel. Allemaal onder de noemer "Hoogtij! Feest in Rivierpark Scheldevallei". Dat park strekt zich uit van Gent tot Antwerpen en is 12.000 hectare groot. Het park wil in 2024 één van de drie nieuwe nationale parken van ons land worden. Nu is er nog maar één: nationaal park Hoge Kempen. Rivierpark Scheldevallei doet er de komende jaren alles aan om zijn troeven in de kijker te zetten. 

Nu is er nog maar 1 nationaal park: het nationaal park Hoge Kempen.  Maar nu loopt er een procedure om daar tegen 2024 nog 3 extra nationale parken bij te creëren. Rivierpark Scheldevallei is alvast één van de geduchte kandidaten. Het park telt 12.000 hectare, beslaat 23 steden en gemeenten en is vooral bekend voor z'n unieke getijdengebied. 

"De getijden zijn iets heel bijzonders en unieks in Europa," legt coördinator Tom Wezenbeek uit. "Het getij is hier zes meter verschil dagdagelijks. Twee keer per dag kun je de Schelde hier zes meter zien zakken en stijgen.  De Schelde ziet er hier dus nooit hetzelfde uit als je komt." 

Om de getijden op te vangen, zijn er overstromingsgebieden, of zoals Wezenbeek zegt "grote badkuipen die het water opvangen zodat we geen natte voeten krijgen". 

Lees verder onder de foto en het geluidsfragment met Tom Wezenbeek over de troeven van Rivierpark Scheldevallei

Kastelen als toegangspoorten

Verder heeft Rivierpark Scheldevallei een enorme rijkdom aan natuur, waarin heel wat zeldzame fauna en flora te vinden zijn. 

Om het grote park binnen te komen, zorgen verschillende kastelen voor een soort toegangspoort. Zo is er bijvoorbeeld het kasteel van Laarne waar een bezoekerscentrum komt en waar voor het evenement Hoogtij! ook een fototentoonstelling loopt. 

Eén van de andere kenmerken van het Rivierpark Scheldevallei is de overzetboot. Op 10 verschillende plaatsen zijn er de gele, herkenbare veren. Ze zetten wandelaars en fietsers gratis over van de ene naar de andere kant van het water.

Veel woon-werkverkeer, maar ook mensen die hun familie gaan bezoeken

Veerman René Verbeeck

René Verbeeck is 8 jaar veerman van het veer Driegote-Hamme, samen met z'n zoon Nils. "Mijn vaste klanten zijn mensen die het veer gebruiken voor woon-werkverkeer of mensen die familie aan de overkant hebben, die gaan hen met de boot bezoeken," vertelt René. "Het is fantastisch om hier soms 's ochtends om 6 uur in alle rust toe te komen. Het is hier dan zo stil dat je een eend aan de overkant van het water kan horen." 

Beluister hieronder het gesprek met veerman René Verbeeck en lees daarna verder

Hoogtij! voor ogen, smaak en oren

Om Rivierpark Scheldevallei bekender te maken voor bezoekers en er een toeristische trekpleister van te maken, is er het evenement Hoogtij! Feest in Rivierpark Scheldevallei gedurende de hele zomer. Onder meer met wandeltochten en fietstochten laat het evenement mensen op een andere manier kennis maken met water. 

Dat gebeurt met verschillende thema's: Hoogtij voor Speurneuzen, Hoogtij in Beeld, Hoogtij in verhalen en Hoogtij op Smaak. Voor dat laatste thema is een nieuwe fietskaart ontworpen waarop de mooiste picknickplaatsen in Rivierpark Scheldevallei staan.   

Homemade pasta en cinnamon rolls om van te genieten in de natuur

Rosan van La Vie en Rosie

Rosan van La Vie en Rosie maakt picknicks voor die fietstochten. Mensen kunnen bij haar in Temse een picknick bestellen en enkele tientallen meters verderop in de Roomkouter, een mooie natuurplek, genieten van hun picknick. "We bieden de mensen een beetje hartig en zoet, met onze homemade pasta, cinnamon rolls, tapenades, we proberen zoveel mogelijk zelf te maken of anders met lokale handelaars te werken." 

Haar eigen favoriete plekje in het kandidaat nationaal park is het park in Temse, naast het water: "Vroeger ging ik daar vaak spelen, het ligt naast het zwembad, als het warm is, is het daar verfrissend." 

Beluister hieronder het volledige gesprek met Rozan van La Vie en Rosie die picknicks maakt voor Hoogtij op Smaak en lees daaronder verder

Hoogtij! Feest in Rivierpark Scheldevallei is een samenwerking van Regionaal Landschap Schelde-Durme, Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Scheldeland. Er is de hele zomer lang een programma met activiteiten op tientallen verschillende plaatsen. Meer info vind je op www.hoogtijscheldevallei.be

Meest gelezen