Peter Malaise

Slechtvalk gered in Ronse, vogel was noorden kwijt en zat met ring vast aan kruis van Sint-Martinuskerk

In Ronse is de brandweer moeten uitrukken om een slechtvalk te redden die vastgeraakt was aan het kruis van de Sint-Martinuskerk.  Het diertje was er met de ring rond zijn poot vast komen te zitten. Vorige maand vloog een slechtvalk nog bij een café binnen vlakbij. Het is onduidelijk of het om dezelfde vogel gaat.

In Ronse is de brandweer moeten uitrukken voor een opmerkelijke oproep. Het bandweerkorps moest een slechtvalk in nood helpen. De vogel was met de ring rond zijn poot vast komen te zitten aan het kruis op de Sint-Martinuskerk in Ronse. Mogelijk zat de valk er zelfs al sinds vrijdag vast. 

(Lees verder onder de foto)

Peter Malaise

De brandweer kwam snel ter plekke, maar bij aankomst bleek hun ladder 10 meter te kort. Daarom lieten ze een torenkraan van 60 meter hoog aanrukken. Het dier is gewond overgebracht naar het vogelopvangcentrum in Merelbeke. "Er zijn enkele schaafwonden aan de poot",  zegt Nick De Meulemeester van het vogelopvangcentrum.

Niet eerste incident

Volgens De Meulemeester stelt de vogel het nu wel goed. "Hij is gezond en alert. Of de poot volledig zal genezen, is nog af te wachten. Hij is alleszins zo goed mogelijk gespalkt. Hij zal waarschijnlijk na een goeie maand opnieuw gelost kunnen worden, zodat hij weer bij zijn ouders kan."

De jonge slechtvalk komt waarschijnlijk uit het nest op de Sint-Hermesbasiliek in Ronse. Daar broeden al enkele jaren slechtvalken in de toren. Eind vorige maand was er nog een incident in Ronse met een slechtvalk. Toen vloog een jong een café, vlakbij de basiliek, binnen. Het is nog onduidelijk of het om dezelfde slechtvalk gaat.

Meest gelezen