Premier Pedro Sanchez
AFP or licensors

Spanje verleent gratie aan Catalaanse separatisten, maar dit geldt niet voor voormalige Catalaanse leider Puigdemont

De Spaanse regering wil gratie verlenen aan negen gevangengenomen Catalaanse separatisten, dat heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez aangekondigd. De Catalaanse leiders werden veroordeeld voor hun rol in het organiseren van het onafhankelijkheidsreferendum op 1 oktober 2017. Maar de gratie telt niet voor de vroegere minister-president van Catalonië Carles Puigdemont, hij wil daarom dat Spanje amnestie verleent. 

De Spaanse regering wil morgen gratie verlenen aan de negen Catalaanse separatisten die momenteel in de cel zitten. Maar de voormalige minister-president van de regio Catalonië, Carles Puigdemont, die momenteel in ballingschap verblijft in ons land, is niet akkoord met de beslissing van Spanje. 

Puigdemont heeft via zijn advocaat Paul Bekaert aan VRT NWS laten weten dat Spanje niet ver genoeg gaat omdat men spreekt over genade en niet over amnestie. "Het onderscheid is zeer belangrijk”, zegt advocaat Bekaert.

"Bij genade gaat men een straf die al uitgesproken is kwijtschelden, maar men gaat niet de vervolgingen die nog moeten gebeuren stopzetten. Het gaat dus enkel over mensen die al veroordeeld zijn.  Puigdemont en de ministers in ballingschap in België zijn nog altijd niet veroordeeld. Zolang zij niet veroordeeld zijn, kunnen ze niet genieten van genade."

(Lees verder onder de foto)

Archieffoto Paul Bekaert en Carles Puigdemont

"Genade kan zonder gezichtsverlies"

Als Puigdemont zou terugkeren, zou hij volgens Bekaert onmiddellijk worden aangehouden, voor de rechtbank moeten verschijnen en eventueel worden veroordeeld. "Dan pas zou men hem genade kunnen verlenen, als men wil."

Volgens de advocaat komt de gratie van Spanje er omdat de Raad van Europa het land met de vinger wil wijzen "vanwege de aanpak van de Catalaanse kwestie met schending van grondrechten van de verdachten".

Bekaert denkt niet dat Spanje tegemoet zal komen aan de vraag van Puigdemont. "Als men amnestie zou verlenen, zou men stilzwijgend toegeven dat men te ver is gegaan in de veroordelingen en vervolgingen, met de genademaatregel kan dit zonder gezichtsverlies." 

(Lees verder onder de foto)

Protest in Barcelona, Catalanen vragen amnestie
AFP or licensors

Om spanningen te verminderen

Premier Pedro Sanchez kondigde eerder op de dag de gratie aan op een bijeenkomst in Barcelona, waar gesproken werd over de relaties tussen Spanje en de Noordoostelijke regio. Sanchez wil met deze gratie de spanningen met de regio verminderen en de onderhandelingen tussen de centrale regering en de Catalaanse autoriteiten op gang brengen. 

Eerder deze maand kondigde de premier zijn plannen al aan om de politici vervroegd vrij te laten. Dat leidde tot protest. Ook nu wordt er geprotesteerd in Barcelona. Voor veel Catalanen gaat de maatregel namelijk niet ver genoeg. Zij willen net zoals Puigdemont amnestie. Maar er komt ook kritiek uit het andere kamp, want voor heel wat Spanjaarden gaat deze maatregel dan weer net te ver. 

Sanchez, die een minderheidsregering leidt, is afhankelijk van de Catalaanse separatisten om zijn plannen door het parlement te krijgen. 

Bekijk hier het verslag van "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Gevangenisstraffen tot 13 jaar

Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde verschillende burgeractivisten en voormalige leden van de regionale Catalaanse regering van Carles Puigdemont in 2019, negen van hen kregen een gevangenisstraf. De zwaarste straf was een veroordeling tot 13 jaar cel. 

De separatisten kregen deze lange gevangenisstraffen voor opruiing en andere misdaden, die verband hielden met het verboden onafhankelijkheidsreferendum van 2017 en voor het uitroepen van de onafhankelijkheid een paar dagen later op basis van de resultaten. 

Het is niet duidelijk wanneer de Catalaanse separatisten na gratie vrijgelaten zullen worden. 

Protest tegen gratie in Barcelona
AFP or licensors
Protest tegen gratie in Barcelona
AFP or licensors

Meest gelezen