De cast van de Britse reeks "Downton Abbey".
© NBCUniversal Television Distribution

Krijgen kijkers in EU-lidstaten in de toekomst minder Britse tv-series en films te zien?

Krijgen kijkers in de EU-lidstaten binnenkort minder Britse tv-series en films te zien? Dat zou er wel eens van kunnen komen, schrijft de Britse krant The Guardian. De krant zegt een intern EU-document te hebben ingekeken, waaruit blijkt dat de EU van plan is te snoeien in de "onevenredige" hoeveelheid Britse producties die in de Europese lidstaten worden uitgezonden. 

"The Crown", "Silent witness", "Downton Abbey",... Het is maar een greep uit de vele Britse series die de voorbije jaren bij ons op tv te zien zijn geweest. Britse programma's zijn altijd al populair geweest. Het Verenigd Koninkrijk is dan ook de grootste tv- en filmproducent in Europa. De verkoop van internationale rechten levert liefst 1,4 miljard pond (1,6 miljard euro) op. 

Maar té dominant moeten de Britse fictie en non-fictie op het scherm nu ook niet worden, lijkt de Europese Unie te denken, in post-brexittijden. 

Dat schrijft althans de Britse krant The Guardian, op basis van een EU-document dat ze kon inkijken. In dat document wordt de Britse dominantie op de Europese schermen volgens de krant omschreven als een bedreiging voor de culturele diversiteit van Europa.

"Onevenredig"

Volgens EU-richtlijnen voor de audiovisuele media moet het grootste deel van de zendtijd op de omroepen worden ingenomen door programma's van Europese makelij. Dat geldt ook voor 30 procent van de titels op streamingplatformen als Netflix. Maar ook Britse programma's vallen onder de noemer "Europees", en zij nemen dus het grootste aandeel in beslag. 

Deze "onevenredigheid" kan de doelstellingen van de EU om Europese producties en culturele diversiteit te promoten in de weg staan, zo staat te lezen in het document. Volgens The Guardian is aan de Europese Commissie gevraagd om hieromtrent een impactonderzoek te lanceren. Britse diplomatieke bronnen vrezen dat dit wel eens het begin zou kunnen zijn van stappen om het aantal Britse programma's te beperken.  

Meest gelezen