Een foto van de vindplaats van Jürgen Conings

Laatste ontbrekende wapen van Jürgen Conings gevonden in Dilserbos, parket bevestigt doodsoorzaak

Bij een nieuwe zoekactie in het Dilserbos vandaag is het laatste ontbrekende wapen van Jürgen Conings gevonden in de omgeving van waar zijn levenloze lichaam werd ontdekt. Het federaal parket heeft ook bevestigd dat Conings wel degelijk door zelfdoding om het leven is gekomen. Wanneer hij is gestorven, is nog niet helemaal duidelijk. Een van de vinders, een jager, is intussen zelf het onderwerp van een strafonderzoek, omdat hij het lichaam gefilmd heeft en de beelden aan media aangeboden zou hebben.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Kort voor 8 uur vanochtend arriveerde opnieuw een hele stoet politiecombi's in het Dilserbos, in Dilsen-Stokkem, waar gisteren het lichaam van Jürgen Conings werd ontdekt. Het parket liet weten dat er nog een laatste zoekactie werd gehouden, om er zeker van te zijn dat de speurders "niks over het hoofd hebben gezien".

Het ging er vooral om een van de wapens die Jürgen Conings had gestolen, terug te vinden: een P90-machinegeweer, dat kogelwerende vesten kan doorboren. Dat was gisteren niet onmiddellijk aangetroffen in de buurt van zijn lichaam. Nu is het gevonden, "weggestopt onder een boomstronk". "Alle wapens en de grote hoeveelheden munitie zijn teruggevonden", laat het parket weten. Sinds 13 uur is de zoekactie in het Dilserbos afgerond. 

Bekijk hier de toelichting van Caroline Van den Berghe in "Het journaal 13u" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Conings' lichaam werd gisteren eerder toevallig gevonden op zowat 150 meter van de plek waar het bos eerder al grondig werd doorzocht. Volgens de laatste informatie van het parket had hij "verschillende geladen vuurwapens, grote hoeveelheden munitie, een mes, een machete en een bijl bij zich".

Meteen werd vermoed dat hij zelfmoord had gepleegd. Het parket bevestigt dat nu ook formeel. "Het forensisch onderzoek van de onderzoeksrechter heeft vandaag bevestigd dat hij zich van het leven heeft beroofd met een vuurwapen. Het gebruikte pistool werd op het lichaam teruggevonden. De vaststellingen van de ballistiekdeskundige (onderzoekt kogels en kogelbanen, red.) wijzen in dezelfde richting."

Wanneer Conings gestorven is, kan het parket nog niet exact zeggen. "De dag van overlijden wordt geschat tussen 1 en 4 weken geleden. Verdere analyse zal dit nog verder uitwijzen."

Het parket komt ook nog eens terug op de moeilijke zoektocht naar de man. Er is met man en macht gezocht naar Conings, zijn lichaam werd uiteindelijk teruggevonden op 150 meter buiten de zone waar door een indrukwekkende politie- en legermacht gezocht werd. Volgens het parket lag het lichaam "onder aan een boom op een helling, waarop het zicht werd versperd door varens". "Het is aannemelijk dat zonder de geur van ontbinding, het bijna onmogelijk zou zijn geweest om de gezochte persoon terug te vinden." Ook door de camouflagekledij die Conings aanhad, was zijn lichaam des te moeilijker te zien, aldus het parket.

Strafonderzoek geopend naar jager die lichaam filmde

Opvallend: het federaal parket maakte ook bekend dat een apart strafdossier is geopend naar een van de mensen die het lichaam van Conings zondag hebben ontdekt. Het gaat om een jager die beelden van het lichaam heeft opgenomen en die later die dag ook aan de pers heeft getoond. De man zou die beelden ook aangeboden hebben aan een Duits mediabedrijf.

"Deze persoon is verhoord door de politie. De procureur des Konings van Limburg heeft voor deze feiten een apart strafdossier geopend", laat het parket in een persbericht weten. "De andere fietser (de burgemeester van Maaseik, red.) heeft onmiddellijk de politie gebeld."

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) hekelt alvast dat beelden van het lichaam van Conings zouden zijn genomen en verspreid. "Het nemen en publiceren van deze beelden is wansmakelijk en verwerpelijk", zegt hij. "Dit kan niet door de beugel. Het doet er niet toe over wie het gaat: dader, slachtoffer, of wie dan ook. Dit is moreel verwerpelijk. Laat ons die grens dan ook duidelijk in onze strafwetgeving trekken."

Veiligheidssituatie "genormaliseerd"

Na de vondst van Conings' lichaam is de de veiligheidssituatie in de provincie Limburg sinds gisteravond weer "genormaliseerd", zo liet de Limburgs provinciegouverneur Jos Lantmeeters weten. "Gisteravond, toen bevestigd werd dat het lichaam van Jürgen Conings was, hebben we bericht gekregen van OCAD dat er geen imminente dreiging meer was."

"Daarna heeft het Crisiscentrum beslist dat de voorwaarden voor een terreurfase niet meer vervuld waren. Dan heeft de minister van Binnenlandse Zaken (Annelies Verlinden, red.) onmiddellijk beslist om die fase in te trekken. Op dit moment zijn dus alle beveiligingsmaatregelen in onze provincie beëindigd en is de rust in de provincie teruggekeerd."

Als gouverneur is Lantmeeters mee verantwoordelijk voor veiligheid in de provincie Limburg. Hij zegt dankbaar te zijn dat hij daarbij veel steun heeft gekregen. "Gedurende 35 dagen hebben wij moeten voorzien in de beveiliging van plaatsen en instellingen in deze provincie. Ik ben heel blij dat er zulke grote actie op gang is gekomen om voor die veiligheid te zorgen en dat de federale politie, lokale politie, defensie en civiele bescherming ons bij die beveiliging geholpen hebben."

Meest gelezen