Demonstratie na de beschieting van het HDP-partijkantoor in Izmir.
AFP or licensors

Turks Grondwettelijk Hof onderzoekt of pro-Koerdische partij HDP kan worden verboden

Het Turkse Grondwettelijk Hof gaat onderzoeken of het mogelijk is om de pro-Koerdische partij HDP te verbieden, wegens vermeende banden met de PKK. De linkse HDP, de op twee na grootste partij in Turkije, wordt al langer in het vizier genomen, niet alleen door de AKP van president Recep Tayyip Erdogan, ook van zijn coalitiepartner, de rechts-nationalistische MHP. 

Begin deze maand maakte de hoofdaanklager Bekir Sahin een zaak aanhangig om de HDP te verbieden. De HDP is volgens hem "een tak van de PKK die de bedoeling heeft de eenheid van de staat de breken". Eerder dit jaar diende hij ook al een aanklacht in, maar die poging werd door het Grondwettelijk Hof verworpen wegens formele onregelmatigheden. Ditmaal heeft het hof de zaak wel unaniem aanvaard. 

In een document van 850 pagina's beschuldigt de hoofdaanklager de HDP van banden met de PKK. De HDP ontkent dat. De PKK, de Koerdische Arbeiderspartij, staat zowel in Turkije, de Verenigde Staten als de Europese Unie op de lijst van terreurorganisaties. Behalve een verbod op de HDP wil de hoofdaanklager dat 451 partijleden worden uitgesloten van politieke activiteiten.

Aanval in Izmir

De pro-Koerdische partij HDP, die ook populair is bij linkse Turken, haalde bij de parlementsverkiezingen van 2018 zes miljoen stemmen binnen, goed voor 55 zetels in het parlement. Ze is daarmee de op twee na grootste partij van het land.

Maar ze wordt al geruime tijd in het vizier genomen, niet alleen door de AKP van de Turkse president Erdogan, nog meer door haar coalitiepartner, de rechts-nationalistische MHP, die het niet heeft begrepen op het Koerdische streven naar autonomie.

Selahattin Demirtas, de voormalige leider van de HDP, zit al meer dan vier jaar in de gevangenis voor zijn vermeende banden met de PKK. Om gelijkaardige redenen zijn tientallen HDP-burgemeesters afgezet en vervangen door regeringsgetrouwen.

(lees door onder de foto)

Tijdens een protestmars wordt een portret van de doodgeschoten HDP-medewerkster meegedragen.
AFP or licensors

Vorige week nog drong een gewapende man in de kuststad Izmir het partijbureau van de HDP binnen. Hij vuurde er schoten af en probeerde het pand in brand te steken. Een partijmedewerkster kwam om het leven.

Na de dodelijke aanval op het HDP-kantoor kwamen in verschillende steden HDP-aanhangers op straat en kwam het ook tot onlusten met de politie. Bekijk hieronder de beelden (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

"Uithollen van pluralisme en democratie"

Nu de aanklacht tegen de HDP is aanvaard, zal het proces binnenkort van start gaan. Om het tot een verbod op de oppositiepartij te laten komen, zullen tien van de vijftien opperrechters daarmee moeten instemmen.

De procedure leidt tot ongeruste reacties vanuit Europese hoofdsteden en ngo's. Zij zien deze stap als een extra aanwijzing voor het afbrokkelen van de rechtsstaat onder Erdogan. "Een nieuwe stap richting het omverblazen van pluralisme en democratie", reageert Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Nacho Sanchez Amor op Twitter. "Denken de Turkse autoriteiten echt dat het tot een positieve agenda met de EU kan komen als de HDP wordt gebannen?"

Meest gelezen