Medisch directeur UZA: "Boek nu al je gratis test ook al zijn er nog geen terugbetalingscodes"

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen opent vandaag twee nieuwe testcentra in Geel en Edegem, specifiek voor reizigers. "Je kan al gratis testen boeken ook al zijn de terugbetalingscodes er nog niet", vertelt medisch directeur Guy Hans op Radio 2 Antwerpen. Een afspraak maken kan nu al ook al is de terugbetalingscode pas vanaf 28 juni beschikbaar. 

"Vanaf 9 uur kunnen reizigers op afspraak een coronatest laten afnemen in ons nieuw testcentrum op de UZA-campus in Edegem. Ook in Geel starten we deze voormiddag met het testen van reizigers binnen het huidige triagecentrum", vertelt Guy Hans, medisch directeur van het UZA in Start Je Dag. "De laatste weken kregen we toch signalen dat extra testcapaciteit nodig was. Er melden zich meer reizigers en we willen de testing van mensen met ziekteverschijnselen of na een hoogrisicocontact niet in het gedrang brengen." 

Het is geen probleem dat je nog geen code hebt voor een gratis test: boek nu al je afspraak voor deze zomer

Guy Hans, medisch directeur UZA

Boeken zonder betalen

Reizigers kunnen nu al voor de hele zomerperiode een COVID19-test boeken bij het UZA. "De agenda voor juli en augustus staat online. We krijgen veel vragen over de gratis testen die de overheid beloofd heeft. Maar geen probleem: je kan nu al je test vastleggen ook al kan je pas vanaf 28 juni de terugbetalingscode aanvragen via www.mijngezondheid.be. Die code neem je dan gewoon mee als je bij ons langskomt voor de test", zegt Guy Hans op Radio 2 Antwerpen. Ook het privélaboratorium CMA in Antwerpen werkt volgens dat principe. Bij het testdorp van ZNA op de Wilrijkse Pleinen verloopt het anders. Daar zijn pas een paar dagen op voorhand tijdslots beschikbaar voor reizigers. Wie een gratis test wil, moet al een terugbetalingscode hebben voor de boeking.

Geen reizigerstest in Antwerpen-Centraal

Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen heeft ook een testcentrum in Antwerpen-Centraal maar roept reizigers op om zich daar niet te laten testen voor vertrek. "Het resultaat van een PCR-test in Antwerpen-Centraal komt op CoZo maar sturen we niet door naar Sciensano voor een reizigerscertificaat. De testcapaciteit in het Centraal Station houden we bewust voor terugkerende reizigers, voor testen op vraag van de huisarts en voor leerlingen en schoolpersoneel in de directe omgeving", zegt Hans.

Het UZA zet deze zomer ook een extra mobiel testteam in met de naam CoBUSters. Dat is een bus die naar gemeenten en organisaties trekt om reizigers te testen om zo de bestaande testcentra en huisartsen te ontlasten.

Meest gelezen