Marc Van Ranst is uit safehouse: "Kunnen leven weer oppikken, maar voor nabestaanden Conings begint rouwperiode"

Na weken ondergedoken te leven heeft viroloog Marc Van Ranst zijn safehouse mogen verlaten. Met de vondst van het lichaam van Jürgen Conings is meteen ook een einde gekomen aan de dreiging die van hem uitging richting de viroloog. Van Ranst reageert opgelucht dat hij zijn leven opnieuw kan oppikken, maar beseft dat voor de familie van Conings een rouwproces start. “Ons leven gaat gewoon verder, maar voor de nabestaanden van Conings begint nu natuurlijk een rouwperiode", reageert hij bij Radio 2 Antwerpen.

Herbeluister hier het gesprek met viroloog Van Ranst bij Radio 2 Antwerpen en lees daarna verder:

35 dagen lang werd met man en macht gezocht naar de voortvluchtige militair Jürgen Conings, die met verschillende zware wapens en munitie uit de kazerne van Leopoldsburg verdween. En al die tijd verbleef viroloog Marc Van Ranst samen met zijn gezin in een safehouse. Conings had concrete dreigingen geuit in de richting van de viroloog en dus werd Van Ranst in veiligheid gebracht. 

Gisterenavond reageerde de viroloog dan ook opgelucht op het nieuws dat het lichaam van Conings gevonden was. “Ik denk dat dit een opluchting is. Langs de andere kant: die man had ook familie en vrienden die hij achterlaat. Voor hen is dit een erg voorval.”

Ook deze ochtend denkt Van Ranst aan de nabestaanden van Conings. “Voor hen komt deze periode nu ook tot een einde, maar er begint natuurlijk wel een rouwperiode. Dat mag je ook niet vergeten."

Vijf weken in safehouse

Van Ranst vertelde bij Radio 2 Antwerpen nog over het leven in die safehouse. "We zaten daar toch al een kleine vijf weken. We hebben ons er altijd veilig gevoeld, het was er rustig en we werden goed beschermd. Maar het was natuurlijk geen huis zoals alle andere."

Al die tijd mochten Van Ranst en zijn gezin het huis amper verlaten. “Enkel op het einde konden we af en toe een wandeling maken, maar dan wel op geselecteerde plaatsen en natuurlijk onder begeleiding. Mijn zoon moest zijn lessen in het begin online volgen, maar is daarna ook een aantal keer naar school kunnen gaan. Hij heeft examens nu, die gaan goed.”

Bekijk hier de reactie van viroloog Marc Van Ranst in "Het journaal 13" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Eind goed, al goed dus voor Van Ranst. Al betekent het niet dat hij geen beveiliging meer nodig zal hebben in de toekomst. “Ik krijg sinds de zomer van vorig jaar al een bepaalde beveiliging. We zullen nu terugvallen op dat regime. Dat zijn we ondertussen ook wel gewoon.” De viroloog zal naar eigen zeggen vooral onthouden wat er zich de afgelopen weken op sociale media heeft afgespeeld. “Bedreigingen zijn totaal uit den boze. Mensen gaan daar soepel mee om en ver in mee. Dat ga ik veel langer onthouden dan Jürgen Conings.”

Meest gelezen