ROBIN UTRECHT

Vanaf 12 juli biedt kwart van de apotheken ook sneltests aan

Volgende maand kan je ook bij sommige apothekers terecht voor een sneltest, om te kijken of je met Covid besmet bent of niet. 1 op de 4 zou dat zien zitten, ondanks een extra opleiding die ze daarvoor moeten volgen. Zo'n sneltest kan handig zijn om bijvoorbeeld naar een festival te kunnen.

De sector denkt tegen 12 juli klaar te zijn om die sneltests te kunnen afnemen. “Voor alle duidelijkheid gaat het om een aanbod aan burgers die geen ziekteverschijnselen hebben. Wanneer dat wel het geval is moet je voor een  test nog altijd naar een arts of testcentrum”, zegt Georges Verpraet van de Apothekersbond.

Maar het gaat dus wel om dezelfde sneltests. “Na zo’n kwartier is het resultaat bekend. Zo’n 1,5 uur tot twee uur nadien , zal dat resultaat zelfs al beschikbaar zijn in de databank van de overheid”, klinkt het.

Met een negatief resultaat, krijg je vanaf 13 augustus onder meer toegang tot de grote festivals. Dat zal gaan via het zogenaamde “Covid Safe Ticket”, een nieuwe app die nog gebouwd moet worden en waarmee je je gezondheid zal kunnen bewijzen wanneer je naar een festival wil.

De sneltests die vanaf 12 juli in een kwart van de apotheken afgenomen worden, kosten rond de 30 euro en zullen niet terugbetaald worden.

Meest gelezen