Belga Image

Vanavond Rode Duivels tegen Finland, Finse uit Gent: "Mijn man supportert voor de Belgen, ik voor de Finnen"

De Finse Kirsi Suutarinen uit Gent is niet de allergrootste voetbalfan, maar supportert deze avond toch voor haar thuisland tijdens de derde match van de Rode Duivels op het EK voetbal. Haar man Stijn Colpaert duimt voor de Belgen. En de kinderen? "Die gaan heen en weer geslingerd worden tussen de twee ploegen", zegt Suutarinen.

De Rode Duivels spelen komende avond om 21 uur hun derde wedstrijd op het EK tegen de Finse ploeg. Op dit moment doen de Rode Duivels het goed, maar het valt nog af te wachten wat ze deze avond zullen presteren. De Belgische ploeg heeft het in het verleden niet al te best gedaan tegen Finland. Van de 11 keer dat ze tegen elkaar speelden, wonnen de Belgen nog maar 3 keer, verloren 4 keer en speelden 4 keer gelijk spel. Het is sinds 1968 geleden dat ze wonnen van de Finnen. Kirsi Suutarinen uit Gent is een echte Finse en kijkt vanavond mee, samen met haar man die voor de Belgen supportert.

"Wij maken daar geen ruzie over", zegt Suutarinen. "Ook de kinderen kijken mee, en die zitten zo wat tussen de twee ploegen. Zij hopen dat ze allebei winnen, wat niet kan natuurlijk. Ze zullen zich wat slecht voelen voor de ploeg die achterstaat, en tegelijkertijd zullen ze blij zijn voor degene die scoort."

Ik hoop dat Finland het goed doet, maar we maken daar geen ruzie over
Kirsi Suutarinen

Suutarinen weet dat Finnen echte sportliefhebbers zijn: "Eigenlijk zijn wintersporten, zoals ijshockey en langlaufen, dé favoriete sporten van de Finnen. Maar ook atletiek en voetbal." De Finse weet dat de Belgen in het verleden nog niet vaak wonnen van de Finnen, maar vreest nu voor het omgekeerde. "De Belgische ploeg is wel sterker nu. Ik vrees een beetje voor de Finnen, maar als Finse hoop ik dat ze toch een kans hebben."

Incident met oehoe in 2007

De Belgische voetbalploeg en de Finse hebben al eens een bijzonder voetbalmomentje gehad in 2007. Toen vloog tijdens het EK-kwalificatieduel Finland-België opeens een oehoe op het veld, die zich nestelde op de goal van de Finnen. Sindsdien heeft de Finse ploeg de bijnaam Huuhkajat, de Oehoes. De Finnen wonnen toen met 2-0 van België.

Lees verder onder de video.

De oehoe werd nadien een soort van geluksbrenger voor de Finse ploeg. Of die ook deze avond geluk zal brengen, valt nog af te wachten. Misschien kan Kevin De Bruyne, de "geluksbrenger" voor de Rode Duivels, de vloek opheffen.

Terugkeer naar Finland

Suutarinen gaat binnenkort terug naar Finland met haar gezin: "Door corona ben ik er een jaar niet geweest. Nu zijn er weer meer mogelijkheden om thuis te werken. De kinderen zijn tweetalig opgevoed en zij kijken er ook naar uit om een jaar in een Finse school te zitten en bij onze familie daar."

Meest gelezen