AFP or licensors

Premier Pasjinjan wint verkiezingen in Armenië, ondanks verloren oorlog in Nagorno-Karabach

Huidig premier van Armenië Nikol Pasjinjan heeft zondagavond de overwinning opgeëist van de vervroegde parlementsverkiezingen in het land. Zijn belangrijkste rivaal, ex-president Robert Kotsjarian, spreekt van fraude. De verkiezingen stonden in het teken van de laatste oorlog in Nagorno-Karabach. Grote delen van het betwiste gebied vielen terug in handen van aartsvijand Azerbeidzjan.

Op basis van eerste gedeeltelijke resultaten behaalde de partij van Pasjinjan 59 procent van de stemmen, die van zijn belangrijkste rivaal, ex-president Robert Kotsjarian, bijna 19 procent, zo blijkt uit de eerste resultaten die door de centrale kiescommissie bekendgemaakt werden. Kotsjarian heeft zondagavond laat al laten weten dat hij de resultaten betwist en zegt dat er gefraudeerd is. 

De verkiezingen stonden zo goed als uitsluitend in het teken van de vorig najaar verloren oorlog tegen aartsvijand Azerbeidzjan, om de betwiste regio Nagorno-Karabach. Pasjinjan hoopte door vervroegde verkiezingen uit te schrijven een stevig mandaat te krijgen van de kiezer, na straatprotest over de verloren oorlog. 

Marijn Trio volgt de verkiezingen in Armenië. Beluister hier zijn verslag in "De ochtend" (de tekst gaat hieronder door):

De fluwelen revolutie bracht Pasjinjan in het voorjaar van 2018 aan de macht, dankzij zijn belofte om de gecorrumpeerde elites die de leiding hadden in deze kleine Kaukasusstaat te verjagen. Zijn populariteit kreeg echter een forse knauw door de mislukking van de laatste oorlog om Nagorno-Karabach.

Armenië moest na de laatste oorlog grote delen van Nagorno-Karabach teruggeven aan Azerbeidzjan. Jan Balliauw is momenteel in Azerbeidzjan en ging op reportage in Agdam, een stad die in 1993 dan weer werd verwoest door Armeense troepen. Bekijk zijn reportage in "Terzake" hier (de tekst gaat hieronder door):

Videospeler inladen...

Een staakt-het-vuren maakte een einde aan zes weken van gevechten, die bijna 6.000 mensenlevens eisten. Jerevan moest echter instemmen met het verlies van delen van de betwiste regio die ze al een dertigtal jaar controleerde. In verschillende steden kwamen woedende Armeniërs daarom op straat om het ontslag van Pasjinjan te eisen. Uiteindelijk besliste de premier om vervroegde verkiezingen te organiseren.

Meest gelezen