"Inwoners van Zwijndrecht worden niet in de steek gelaten", minister Demir maakt zich sterk dat vervuiler zal betalen

Als er een gezondheidsbedreigende hoeveelheid PFOS in de grond zit in Zwijndrecht, dan zal die vervuiling zo snel mogelijk aangepakt worden. "We gaan de inwoners van Zwijndrecht niet in de steek laten", zegt minister van Omgeving Zuhal Demir in "Terzake". Vrijdag gaat de onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling van start in het Vlaams Parlement. Antwerps burgemeester Bart De Wever trekt daar "fluitend" naar toe, zei hij nog eens in de Antwerpse gemeenteraad.

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is tevreden dat de PFOS-onderzoekscommissie in het Vlaams Parlement vrijdag van start gaat. "Het voltallige parlement heeft de onderzoekscommissie gesteund. Het dossier gaat twintig jaar in de tijd terug. In 2002 is 3M gestopt met de productie van PFOS, maar er zijn heel veel vragen. Wat is het effect op gezondheid en wie weet wat. Daarom is een onderzoekscommissie een effectief middel en om de zaak transparant tot op het bot uit te spitten", zegt Demir in "Terzake".

"We hanteren het principe de vervuiler betaalt. We gaan geen jaren wachten om de grond te saneren", zegt Demir in "Terzake":

Videospeler inladen...

Als de meetresultaten van de concentratie PFOS in de gronden rond het bedrijf 3M slechte resultaten opleveren, dan zal het Amerikaanse bedrijf de kosten van de sanering moeten betalen. 

"Als de metingen niet goed zijn, dan zullen we doortastend moeten optreden. We gaan de inwoners in Zwijndrecht niet in de steek laten. We zullen op het terrein actie moeten ondernemen. In het verleden is dat al gebeurd. Denk aan het bedrijf Nyrstar in Limburg. Daar konden de inwoners hun tuinen laten opgraven binnen een straal van negen kilometer. Dat gebeurde grotendeels op kosten van het bedrijf, volgens het principe de vervuiler betaalt. Dat duurt even, maar de boel wordt opgekuist."

Volgens Demir is het de logica zelve, dat de vervuiler zal moeten betalen. "Dat is ook ingeschreven in het bodemdecreet en de vervuiler is in dit geval 3M. Het bedrijf heeft verplichtingen ten aanzien van de gemeenschap. We gaan geen jaren wachten om de grond te saneren. De factuur zal sowieso wel voor 3M zijn."

Zuhal Demir begrijpt dat de Vlaamse overheid geen al te goede beurt heeft gemaakt met de beheersing van het PFOS-dossier. "Het is problematisch dat bepaalde diensten niet weten wat het effect is van de PFOS-vervuiling op de volksgezondheid. Dat gaan we moeten rechtzetten. Als we het systeem kunnen verbeteren, dan is dat goed voor de toekomst", besluit Demir.

Bekijk hier het integrale gesprek met Zuhal Demir uit "Terzake":

Videospeler inladen...

De Wever : "Was niet schadelijk voor mensen"

In Antwerpen was ook een speciale gemeenteraad afgedwongen door de verzamelde oppositie. Burgemeester Bart De Wever herhaalde daar nog eens zijn standpunt: in 2017 was de bodemvervuiling rondom de chemische fabriek 3M niet schadelijk voor de mens.

Wie nu kritiek heeft op de aanpak van toen noemde De Wever "de profeten van het verleden." De Wever wees nog eens op de schuivende normen, die gaandeweg strenger zijn geworden en pas in september 2020 tot een normenkader hebben geleid. 

Volgens De Wever is er op geen enkele moment een afweging gemaakt om de volksgezondheid ondergeschikt te maken. "Niemand had mij kunnen tegenhouden om te communiceren, als in de rapporten had gestaan dat de gezondheid van de burgers bedreigd was. Voor iedereen aan tafel was die volksgezondheid het belangrijkste."

De Wever suggereerde ook dat hij de burgemeester van Zwijndrecht over alles heeft ingelicht. "Het was pertinent om Zwijndrecht in te lichten, ik word niet graag voor leugenaar versleten", maakte De Wever zich boos. "Uit de onderzoekscommissie zal duidelijk blijken wie wat wanneer heeft doorgespeeld. En de bewijslast is nogal verpletterend."

Peter Mertens (PVDA) deed iets met een ei en een kookpot tijdens de zitting van de gemeenteraad. Bekijk hier het verslag van "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen