Foto Kurt bvba

Groen-voorzitter Almaci verdedigt burgemeester Zwijndrecht in PFOS-dossier: "De Wever wil aandacht afleiden"

Meyrem Almaci, partijvoorzitter van Groen, heeft in een mededeling haar partijgenoot en burgemeester van Zwijndrecht, André De Vyver, verdedigd. Ze haalde daarbij hard uit naar Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Die laatste zei in "De zevende dag" dat Zwijndrecht wel op de hoogte was van de PFOS-vervuiling. "Hij wil de aandacht afleiden door de vinger naar een ander te wijzen (...) Hoe meer hij "own your shit" zegt, hoe meer hij shit in het rond strooit", aldus Almaci over De Wever.

Afgelopen zondag: burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) zegt in de studio van "De zevende dag" dat er niet gecommuniceerd werd over PFOS omdat - tot voor kort - het idee was dat er geen gevolg was voor de mens. De urgentie over het dossier was dus lang anders, aldus De Wever. 

Het is logisch dat er vragen worden gesteld over wie wat wanneer wist. Vragen die antwoorden verdienen.

Meyrem Almaci (Groen)

Op het einde van het gesprek haalde De Wever ook uit naar de burgemeester van Zwijndrecht - waar de 3M-fabriek staat - door te zeggen dat ook hij op de hoogte was van de vervuiling (maar dat ook bij hem de urgentie anders was). De Wever gaf te kennen geen begrip te hebben voor de actie van Groen in Antwerpen om een extra gemeenteraad bij elkaar te roepen. Bekijk hier nog eens het gesprek met De Wever in "De zevende dag", en lees daaronder verder:

Videospeler inladen...

Groen-voorzitster Almaci springt nu in de bres voor Zwijndrecht, waar Groen-burgemeester André Van Devyver dus het bestuur leidt. Ze haalt in een bericht op Facebook hard uit naar De Wever. "Hele en halve verdraaiingen, verwijzingen naar een plaatsbezoek met foute conclusies en zelfs onwaarheden werden in stelling gebracht", verwijst ze naar de passage van De Wever. 

Groenen aanvallen als het op milieuvervuiling aankomt, dat is dubbel winst, nietwaar?

Meyrem Almaci (Groen)

"Zo draaide hij de aandacht van de Vlaamse regering, het Antwerpse stadsbestuur en Lantis, naar een kleine groene schepen in een kleine gemeente. Hoe meer De Wever "own your shit" zegt, hoe meer hij shit in het rond strooit. Ervan uitgaande dat er van die "shit altijd wel ergens iets bij die anderen zal blijven plakken. En groenen aanvallen als het op milieuvervuiling aankomt, dat is dubbel winst, nietwaar?" Lees hier de Facebook-post, en lees eronder verder:

Almaci gaf nog mee dat ze gelooft in de integriteit van haar groene bestuurders en dat ze niet "toestaat dat die onterecht onder de bus worden gegooid". Ze stelt dat Zwijndrecht geen "unisono gunstig advies uitgebracht heeft voor de waterzuivering op de site van 3M." "Integendeel", zegt Almaci. "Er werden net extra voorwaarden gevraagd (...)". Volgens Almaci is het logisch dat er vragen worden gesteld over "wie wat wanneer wist (...) Vragen die antwoord verdienen", aldus de Groen-voorzitster.

Meest gelezen