Duitse Amazon-werknemers staken voor betere lonen tijdens kortingsfestijn van de webwinkelgigant

Honderden medewerkers van Amazon in Duitsland staken tijdens Prime Day, de jaarlijkse kortingsdagen waarop het extra druk is. Ze eisen een loonsverhoging van 4,5 procent en betere arbeidsomstandigheden.

De vakbond Verdi is de drijvende kracht achter deze staking in 7 van de 16 distributiecentra van Amazon in Duitsland. Al sinds 2013 ­protesteert de Duitse vakbond tegen de lage ­lonen en slechte arbeidsomstandigheden bij de Amerikaanse onlinereus.

Al even lang probeert Verdi een collectieve arbeidsovereenkomst af te dwingen bij Amazon, tot nu toe zonder succes.  Dat is een overeenkomst tussen vakbonden en werkgeversorganisaties die van toepassing is op alle werknemers uit die branche. Door het collectieve onderhandelen zou dat voor meer gelijkwaardigheid tussen de partijen moeten zorgen.

Amazon verdient miljarden aan de extra bestellingen tijdens de promodagen. Maar werknemers krijgen geen eurocent meer, hoewel ze veel harder moeten werken.

Orhan Akman van de Duitse vakbond Verdi

"De winst van deze promodagen gaat enkel naar Amazon en zijn aandeelhouders. Zij verdienen miljarden met de extra bestellingen, terwijl de werknemers in de distributiecentra geen eurocent extra krijgen, maar wel veel harder moeten werken om die grote piek aan bestellingen tijdig verwerkt te krijgen", zegt retailspecialist Orhan Akman van vakbond Verdi.

Amazon zelf benadrukt in een reactie dat het zijn medewerkers uitstekende lonen en andere voordelen biedt. De Amerikaanse webwinkel kondigde onlangs nog aan dat het in zijn Duitse distributiecentra vanaf juli een startersloon van 12 euro bruto per uur zal betalen. Volgend jaar zal dat 12,50 euro bruto per uur worden.

Werkdruk neemt sneller toe dan lonen

Volgens de vakbond komt dat neer op een loonsverhoging van 2,5 procent, maar zij eisen 4,5 procent en een maandelijkse bonus van 45 euro. Amazon stelt dat sommige beginnende werknemers 2,5 procent meer zullen verdienen, maar de opslag voor anderen zelfs een grotere toename is dan de 4,5 procent die de vakbond nu eist.

Verdi vindt de huidige loonsverhogingen te laag omdat het Duitse personeel het de afgelopen jaren veel drukker heeft gekregen. Amazon betaalde tijdens de eerste lockdown wel 2 euro per uur extra en betaalde ook overuren extra goed, maar die maatregelen duurden maar van midden maart tot mei 2020. Terwijl webwinkels het, net zoals bij ons mede door de coronapandemie en lockdown, erg druk hadden: de omzet van goederen die via webwinkels verkocht worden, steeg met 14,6 procent naar 83,3 miljard euro.

 De onmenselijke werkomstandigheden in de distributiecentra worden tijdens drukteperiodes alleen maar erger

Voldoende rustmomenten?

De discussie gaat echter niet enkel om redelijke lonen, maar ook om voldoende vrijheid en rust op het werk. "De digitalisering is belastend voor de gezondheid van de medewerkers. Door het gebruik van algoritmes en artificiële intelligentie wordt hun werk steeds eenzijdiger: over de bestellingen wordt enkel nog gecommuniceerd via headsets en ze worden gecontroleerd via camera’s", zegt vakbondman Akman tegen Tagesspiegel. Daarom wil Verdi ook arbeids- en gezondheidsregels opnemen in een collectieve arbeidsovereenkomst. "De veiligheid en gezondheid van onze medewerkers heeft voor ons de hoogste prioriteit", klinkt het bij Amazon. 

Een recente studie van GMB, de grootste vakbond van het Verenigd Koninkrijk, toont aan dat het werk tijdens de Prime Day-promodagen (en ook andere piekmomenten zoals Black Friday of Kerstmis) ook gevaarlijker is: een veel hoger aantal Amazon-medewerkers raakt dan verwond tijdens het werk. "De gevaarlijke en onmenselijke werkomstandigheden in de distributiecentra worden tijdens zulke drukteperiodes alleen maar erger", klinkt het. "Medewerkers worden dan verwacht aan een moordend tempo door te werken."

De staking heeft mogelijk ook gevolgen voor de distributie in België. Amazon heeft in ons land geen distributiecentra: de Belgische markt wordt vanuit Frankrijk en Duitsland bediend. 

Meest gelezen