Amerikaanse overheid geeft geheim rapport vrij over ufo's: Wat wordt verwacht en worden in België veel ufo's gezien?

Het Amerikaans ministerie van Defensie geeft vandaag een geheim rapport vrij over ufo's, ongeïdentificeerde vliegende objecten. De inlichtingendiensten hebben meer dan 120 mysterieuze meldingen van voornamelijk Amerikaanse gevechtspiloten grondig onderzocht. De resultaten daarvan worden straks bekendgemaakt. Wat wordt er verwacht, wat zijn ufo's eigenlijk en worden er ook in België gespot?

Wie het woord ufo hoort, denkt misschien spontaan aan een vliegende schotel, afkomstig van een buitenaardse planeet. Ufo staat nochtans gewoon voor "unidentified flying object", een vliegend object dat niet kan worden geïdentificeerd dus. 

Om komaf te maken met het cliché spreekt men tegenwoordig liever over onverklaarbare luchtfenomenen (unidentified aereal phenomena, ofwel UAP's).

Ufo's spreken in elk geval tot de verbeelding. Herinner u de beelden die vorig jaar zijn vrijgegeven (maar al veel langer op het internet circuleren) door het Pentagon, het Amerikaans ministerie van Defensie. 

Voor grootmacht als de VS is het vooral militair van belang om ufo's te onderzoeken

Frederick Delaere, Belgisch UFO-meldpunt

De beelden werden gemaakt tijdens testvluchten van Amerikaanse marinepiloten in 2004 en 2015 en tonen hoe de piloten een snel vliegend object in het vizier krijgen. Buitenaards leven? Misschien. Een verklaring is er nooit gekomen.

Bekijk hieronder de beelden nog eens die het Pentagon vorig jaar heeft vrijgegeven:
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Het Pentagon richtte vorige zomer zelfs een gespecialiseerde ufo-onderzoekseenheid op. Niet zozeer uit angst voor aliens, wel uit vrees dat een grootmacht zoals China of Rusland een nieuwe technologie zou hebben ontwikkeld waardoor ze ongemerkt en supersnel over de VS kunnen vliegen.

Uit het nieuwe rapport blijkt, volgens gelekte informatie, dat er voor zo'n 120 waarnemingen nog altijd geen verklaring is gevonden. Er is geen enkel bewijs gevonden voor buitenaards leven, maar het kan dus ook niet volledig worden uitgesloten. 

Elk jaar 200 ufo's boven België

En ook in ons land worden regelmatig ufo's gespot. Het Belgisch UFO-meldpunt kreeg sinds de oprichting 15 jaar geleden zo'n 3.000 meldingen binnen. Dat zijn er elk jaar gemiddeld 200. "Meestal zijn het waarnemingen die heel simpel verklaarbaar zijn", zegt oprichter en ufo-kenner Frederick Delaere. "Een vliegtuig, satelliet, ballon, planeet, ster... Maar voor ongeveer 50 waarnemingen hebben we geen enkele verklaring gevonden."

"Of het dan om buitenaards leven gaat? Die vraag laat ik in het midden. Ikzelf geloof niet echt in de buitenaardse hypothese. Maar ik ben er wel van overtuigd dat het voor een land zoals de VS van militair belang is om vliegende objecten te identificeren", zegt Delaere.

Bekijk hieronder de compilatievideo van ufo's boven België vorig jaar (met de verklaring door het UFO-meldpunt):
(lees verder onder de video)

Ufo's opgejaagd door Belgische F16's

Eén van de bekendste ufo-waarnemingen in België dateert van maart 1990. In de nacht van 30 op 31 maart werden in Wallonië mysterieuze lichtgevende vlekken gezien door zo'n 13.000 mensen. De lichten leken afkomstig te zijn van een driehoekig vliegend toestel dat geruisloos plots heel erg kon versnellen.

Ook de luchtmacht had iets abnormaals gezien op de radarbeelden en stuurde er twee F16's op af. Die konden het doel bijna niet volgen op hun radar, omdat de objecten veel te snel bewogen. Een vliegtuig kon het dus zeker niet zijn, de luchtmacht stond voor een raadsel.

Bekijk hieronder de reportage uit "Het journaal" van 11 juli 1990, over wat er gebeurd is in de nacht van 30 op 31 maart:
(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De piloten hebben de ufo's nooit met het blote oog gezien. Achteraf bleek dat de radargegevens en -interpraties ook niet helemaal betrouwbaar waren. De fotograaf van de wereldberoemde foto van één van de ufo's heeft in 2011 trouwens toegegeven dat hij de foto vervalst had voor de grap. Die foto was destijds zelfs door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bestudeerd.

Maar wat de vele duizenden Belgen dan wel gezien hebben, dat mysterie is nog steeds niet ontrafeld. Ging het om geheime experimenten van het leger? Lasers van een discotheek in de buurt? Ballonnen? Optisch bedrog, of toch buitenaards bezoek? 

Vervalste foto van een ufo in de buurt van Verviers van 4 april 1990

"Het was volgens mij de enige keer dat er Belgische gevechtsvliegtuigen naar een ufo zijn gestuurd", zegt Delaere. "Het gebeurt ook maar heel zelden dat een Belgische piloot een onverklaarbare waarneming doorgeeft aan het meldpunt." 

Dat bevestigt ook kolonel Jeroen Poesen, commandant van de vliegbasis van Kleine-Brogel. "Bij mijn weten zijn er geen recente waarnemingen door gevechtspiloten."

Meestal willen mensen gewoon een verklaring voor iets ongewoons dat ze hebben gezien

Frederick Delaere, Belgisch UFO-meldpunt

Wie ziet dan wel al die ufo's vliegen in ons land? "Daar valt geen lijn in te trekken", zegt Delaere. "Dat gaat van jong tot oud en in alle lagen van de bevolking. Mensen willen vaak gewoon een verklaring voor iets ongewoons dat ze hebben gezien." 

"De meeste mensen reageren dan ook tevreden als we hen een verklaring kunnen geven. De groep mensen die er rotsvast van overtuigd blijft dat ze "echt" iets hebben gezien, is vrij klein in België."

Vorig jaar was trouwens een topjaar voor het UFO-meldpunt. In 2020 zijn er meer dan dubbel zoveel waarnemingen gemeld als gemiddeld.

"Dat is te verklaren door de vele satellieten van SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk", zegt Delaere. "SpaceX lanceert tot 60 satellieten in één keer en die passeren dan als een trein lichtgevende stipjes langs de hemel. Mensen kennen dat niet en melden dat dan bij ons. En door de lockdown was er ook gewoon meer tijd om naar de hemel te kijken."

Dit jaar zijn er dan weer veel minder meldingen van ufo's bij het meldpunt. "Maar mensen zullen altijd gefascineerd blijven door het onbekende en mysterieuze van ufo's. Het heeft iets beangstigend, en dat trekt aan." 

Meest gelezen