Weken wachten om reispas en Kids-ID aan te vragen in Antwerpen: "We worden overspoeld door reizigers"

Wie in Antwerpen een reispas of Kids-ID nodig heeft, moet minstens drie weken wachten op een afspraak aan het loket. Daarna duurt het nog een paar weken voor je reisdocumenten er zijn. "Door corona zijn er vorige zomer amper reispassen en Kids-ID's verlengd. Nu wil iedereen op vakantie", zegt schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) op Radio 2 Antwerpen.  

De loketten van de Stad Antwerpen worden overspoeld met aanvragen van reizigers voor een Kids-ID of reispas. "We merken de stormloop al twee weken. Er is een inhaalbeweging bezig. Vorige coronazomer zijn er amper reisdocumenten verlengd, nu snakt iedereen naar vakantie. Om een idee te geven: nu hebben we zo'n 10.000 à 12.000 loketafspraken per week, normaal zit dat aan 8.000 à 9.000. Onze telefooncentrale wordt ook overspoeld met vragen van mensen die snel een afspraak willen voor hun reisdocumenten", zegt bevoegd schepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) in "Start je Dag".

Problemen voor je reis?

De website van de Stad Antwerpen raadt inwoners aan om in drukke periodes ten laatste 4 weken voor vertrek een Kids-ID aan te vragen. Maar wie bijvoorbeeld begin augustus met kinderen vertrekt en nieuwe Kids-ID's nodig heeft, lijkt er nu al aan voor de moeite. De eerste afspraken aan een Antwerps loket zijn pas over drie à vier weken beschikbaar. Daarna duurt het nog eens twee tot drie weken vooraleer de identiteitskaarten afgeleverd worden. 

De Stad Antwerpen ziet het probleem in. "Door corona moeten onze loketbedienden nog steeds voornamelijk digitaal werken. Maar we zetten alle zeilen bij", zegt schepen Ait Daoud. "De tijd per transactie aan het loket gaat naar beneden waardoor we per dag meer mensen kunnen helpen. We houden de komende weken ook meer loketten in de districten open en verlengen op sommige plekken de openingsuren."  

Voor de aanvraag van een Kids-ID moeten kinderen fysiek aanwezig zijn aan het loket

Nabilla Ait Daoud (N-VA)

Fysieke aanwezigheid vereist

Het Antwerpse stadsbestuur doet ook een oproep aan de hogere overheden om verder te gaan in de digitalisering. "Voor reisdocumenten is de fysieke aanwezigheid nog altijd vereist. Bij de aanvraag van een Kids-ID moeten de kinderen bijvoorbeeld mee naar het loket. We zien daardoor een bottleneck ontstaan op zaterdagvoormiddag of woensdagnamiddag. Digitalisering kan daarbij helpen", besluit Ait Daoud op Radio 2 Antwerpen.

Ook Mechelen en Turnhout overspoeld met aanvragen

Ook in Mechelen is er eenzelfde situatie. In de zomer zijn daar altijd meer aanvragen voor een kids-ID, maar door corona lopen de wachttijden nog extra op. Er wordt wel aan het probleem gewerkt, vertelt Schepen Vicky Vanmarcke: "Met corona en de nieuwe regels die er nu zijn, hebben we toch gemerkt dat heel wat mensen gewacht hebben tot nu om hun plannen te bevestigen of te wijzigen. Daardoor zitten we nu met een massa aanloop in het aantal aanvragen."

"Men kan altijd een noodprocedure aanvragen,  in noodgevallen geraak je altijd nog wel weg", gaat Vanmarcke verder. "Anderzijds start vanaf donderdag een interimkracht en vanaf maandag komt er een jobstudent. Dus sowieso zullen er meer mensen terug geholpen kunnen worden om die wachttijden weg te werken."

En ook in Turnhout tellen ze op dit moment 2 tot 3 keer méér aanvragen voor reisdocumenten, maar je hoeft er niet langer te wachten. Daar gaat het vooral om nieuwe Belgen die voor het eerst een reispaspoort nodig hebben. Op tijd aanvragen is dus de boodschap. In Lier is het ook druk, maar ook daar zijn er geen extra wachttijden.

Meest gelezen